U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Oude pastorie van Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
voormalige r.-k pastorie
27.607.JPG
De pastorie in november 1962
Locatie Pastoriestraat 23, Vlierden
Gebruik voormalige pastorie
Start bouw 1844
Opening 1845
Monumentnummer 12378
Monument status Rijksmonument
Foto collectie Paul Jacobs.
De pastorie in 1982.

De oude pastorie van Vlierden aan de Pastoriestraat 23 in Vlierden, nu in gebruik als particulier woonhuis, werd in 1844 als pastorie gebouwd onder pastoor Bruijsten en deed als zodanig dienst tot de bouw van de naastgelegen nieuwe pastorie in 1924.


In de voortuin van de huidige oude pastorie stond voorheen een huis dat eigendom was van de Vlierdense schepen Dirk Verdeuseldonk. Hij verkocht dat huis, met twee lopense grond, op 12 maart 1751, vlak voor zijn dood, aan pastoor Donckers, die het toen al bewoonde. Hij had het huis verkregen door vererving van zijn schoonouder Mathijs Verhees en Maria Daniëls. De pastoor werd eigenaar voor 715 gulden en 15 stuivers. Blijkbaar woonde Dirk Verdeuseldonk toen zelf ook nog in dat huis want in de koopovereenkomst werd bepaald dat den vercrijger de verhuuringe sal gestant moeten doen, waerbij het eerste jaer sal vervallen half april 1752.

Na het overlijden van de pastoor in 1764 kwam het huis in handen van diens broer Andreas Donckers, die pastoor was in 't Twistje in het Land van Kessel. Na toestemming van de Staten-Generaal verkocht die het huis aan de Vlierdense kerk, zodat de kerkmeesters voortaan niet meer bij iedere pastoorswisseling met lege handen stonden als er voor huisvesting van de pastoor moest worden gezorgd. De kerk kocht het huis, met een halve lopense grond, in 1765 voor 750 gulden.[1]

In 1844 was de oude woning aan vervanging toe. Pastoor Bruijsten wilde toen een nieuwe pastorie. Het verzoek daartoe bereikte de bisschop via deken Beugels. De bisschop reageerde daarop rechtstreeks naar de pastoor als volgt:

Eenige tijd geleden scheef mij de Heer Deken van Helmond dat UEerw. gaarne eene nieuwe pastorale woning verlangde omdat de nog bestaande pastorie geen huis is voor een pastoor als zijnde vogtig en bouwvallig. Ik mag dit billijk verlangen niet tegenwerken. Ik geef derhalve het kerkbestuur van Vlierden de noodige authorisatie om voorlopig de fundamenten te leggen voor de winter, echter in de tuin van het alsnog bewoond huis maar wel opgehoogd en goed voorzien. Daar waarschijnlijk de nieuwe pastorie van voren tegen de straat dwars zal moeten gebouwd worden moet er voor gezorgd worden dat de gevel, die in het westen zal vallen, goed voorzien is om niet door regens doorgezoogen te worden.

Oorspronkelijk zou in de pastorie een hardstenen vloer komen maar om de kosten te drukken werd deze niet gelegd. Ook werkten gedurende de wintermaanden enkele timmerlieden tegen een verlaagd tarief aan de nieuwbouw.
In 1924 verliet pastoor Gijzels de oude pastorie om zijn intrek te nemen in de naastgelegen nieuwe pastorie.

Cultuurhistorische inventarisatie

Bij de cultuurhistorische inventarisatie (het zogenaamde MIP-rapport) in 1990 werd het pand als volgt omschreven:
Bouwperiode: 19e eeuw
Gevels en materialen: Bepleisterd, wit en grijs geschilderd. Hoeklisenen [2] , cordonlijst, deuromlijsting. Hardstenen dorpels. Hoge borstwering.
Vensters en deuren: Zesruiters, met opgeklampte luiken. Kussenpaneelvoordeur met gedeeld bovenlicht en hardstenen stoeptreden.
Dak en bedekking: Zadeldak, kruispan, dakruiter met klok (zink). Rijk bewerkte dakkapel met geprofileerd tympanon.
Bijgebouwen: Aanbouw van moderne garage in historiserende vormen (1989).
Interieur: Geheel verbouwd en gemoderniseerd interieur.
Groen: Siertuin met gazons, jonge aanplant. Sierbestrating.
Bijzonderheden: Gelegen in de oude kom van het dorp tegenover de waterstaatskerk en het klooster in Vlierden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Op maandag 10 december 1764 ontving de Staten-Generaal een verzoek van Joseph Vervordeldonck en Jan Konings, kerkmeesters van de roomse kerkschuur, om toestemming tot aankoop van een huis met een halve lopense grond in de Straat te Vlierden, toebehorend aan Andries Donkers, ten behoeve hun roomse gemeente, dat zou kunnen dienen als roomse woning. De Staten-Generaal stuurde een kopie van het verzoek voor advies door naar de kwartierschout van Peelland. BHIC 178 inv.nr. 98 Resoluties van de Staten Generaal dienstjaar 1760 - regesten Henk Beijers.
  2. Lisenen zijn in de bouwkunst verticale, iets uit de muur springende stroken zonder voetstuk of bekroning. Ze hebben een decoratieve functie.