U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Huize De Vliert

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Feestelijke opening van de Huize De Vliert in 1966.
Foto: collectie Heemkundekring Deurne
De deelnemers aan dagbesteding in huize De Vliert in 1976. foto Ton Hartjens

Huize De Vliert aan de Pastoriestraat 26 in Vlierden was gevestigd in het voormalige Sint-Lambertusklooster en bood van april 1966 tot december 2010 dagopvang voor verstandelijk gehandicapten.


Het dagbestedingscentrum, ook wel het Lambertushuis genoemd. Na een succesvolle actie met de naam Een huis voor hen, georganiseerd door de ouderverenigingen Voor het Zorgenkind uit Helmond, Deurne, Asten-Someren en Gemert en het bestuur van de stichting Sociaal Pedagogische Dienst, werd het gebouw op 1 april 1965 aangekocht. Pater Othmaris Lips en de toenmalige stichtingsdirecteur Van Dijk waren de bezielende krachten achter de actie die ruim 100.000 gulden opbracht. Aanvankelijk bood het huis uitsluitend opvang aan kinderen tot 15 jaar, later kwamen er ook volwassenen bij.

Bij gelegenheid van het koperen jubileum van huize De Vliert in oktober 1977 werd een tentoonstelling ingericht met handvaardigheidswerkstukken van de gebruikers van het huis. Bij het veertigjarig bestaan in 2005 was er een straatmanifestatie in de Pastoriestraat, waarbij men kon genieten van een kunstmarkt, een expositie, straatspelen, huifkartochten en live muziek.

Het huis bood dagelijks onderdak en bezigheid aan zo'n 50 tot 70 gebruikers. Ad Heijligers was vele jaren directeur van het tehuis. Later was Pieter Bloksma manager dagbesteding.

Het huis, dat aanvankelijk onder de stichting Sociaal Pedagogische Dienst viel, kwam later in handen van de stichting ORO.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Henk Beijers - Huize de Vliert onder Vlierden (1907-1987) in D'n Uytbeyndel nummer 13 (1987) pagina 24-32.