U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pannenschop

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Panneschop)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hier stond lang geleden de pannenfabriek. Rechts vooraan had Janus Mijberg zijn winkeltje en café vóórdat hij in 1922 aan de Griendtsveenseweg een nieuw huis bouwde, waar hij alleen zijn kruidenierswaren aanhield. (foto beschikbaar gesteld door Herman van Diesen)
Gerardus van de Ven (1853-1923) en zijn vrouw Josephina Verheijen voor hun inmiddels al lang afgebroken bierhuis aan de Griendtsveenseweg. Foto beschikbaar gesteld door Jan van de Mortel)
Pannenschop in 2007
Pannenschop in 2013 - nu einde van de weg, voorheen was dit de T-splitsing met de Lupinenweg.
In deze advertentie uit Het Licht van 4 mei 1948 wordt nog de straatnaam Bergopwaarts gebruikt.

De Pannenschop dankt zijn naam aan de pannenfabriek die eind 19de eeuw stond aan het spoor bij de Snoertsebaan.


Toen deze fabriek in 1891 werd verkocht was er sprake van maar liefst vier ovens en twee bijhorende arbeiderswoningen. Het totale fabrieksterrein was bijna acht hectaren groot. De eerste bewoners van de Pannenschop zullen in Peel of in de pannenfabriek hebben gewerkt.

De vroegste vermelding van de naam Pannenschop dateert van 1899. In dat jaar werd de vrouw van Marinus Cuijpers, wonend op de Pannenschop, veroordeeld tot een boete van 8 gulden omdat ze enkele turven, eigendom van buurman Janus Mijberg, in haar kruiwagen had gegooid.

Overigens werd vroeger de naam Panne(n)schop gebruikt als aanduiding voor het hele gebied rondom de genoemde pannenfabriek. De activiteiten rond die fabriek en vooral de ontginningen in de Peel trokken veel werkvolk naar deze buurt. Rond 1900 treffen we hier maar liefst vier cafés aan: de genoemde Janus Mijberg, die in het dagelijks leven venter was en een kruidenierswinkeltje had, tapte tevens een biertje in het huis waar nu de familie Mart van Bree aan de Snoertsebaan 31 woont. Ook de veenarbeider Francis Verheijen, afkomstig uit Ambt Hardenberg, had er tot 1916 een tapvergunning. Lodewijk Kievits, geen familie van Grard Sientje, had ook een herberg op de Pannenschop. Daarvóór had hij een illegaal kroegje gehad pal op de grens tussen Deurne en Horst, maar in 1898 werd zijn bouwsel daar in opdracht van de gemeente afgebroken. De vierde herbergier van de buurtschap Pannenschop was Gerard van de Ven, die gehuwd was met een dochter van kastelein Verheijen.

Een zwarte bladzijde in het verleden van het gehucht de Panneschop is ongetwijfeld 11 november 1902. Rond vier uur ‘s middags brandde er een rij woningen af waardoor maar liefst tien gezinnen van het ene op het andere moment op straat kwamen te staan. In het verslag in de Zuid-Willemsvaart lezen we De Panschop was eene rij arbeidersverblijven, zoo ellendig als er slechts weinige in Deurne te vinden zijn en zooals er wel geen meer gebouwd zullen worden. Maar twee gezinnen hadden hun inboedeltje verzekerd. Op diezelfde dag brandden ook de bakkerij van de weduwe Veltmans uit Liessel en de boerderij van de weduwe Lammers in het Derp af.

De huidige straat Pannenschop loopt nu dood op een pad waarover de koeien van de ene naar de andere wei kunnen lopen en die op oude kaarten wordt aangeduid als Lupinenweg.

In 1921 startte woningbouwvereniging Bergopwaarts in deze straat haar activiteiten met de bouw van een zestal dubbelwoningen, waarin grote arbeidersgezinnen gehuisvest konden worden. De Zeilbergse bevolking ging de straat naar de woningbouwvereniging "Bergopwaarts" noemen. De eerste huurders van Bergopwaarts waren: Nard Koppens, Hein Munsters, Jan Kroezen, Bert van Ansem, Peer van Kessel, A.Vriens, Nol Kuunders, Bert van den Broek Frans Manders en Nol Manders.

Branden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 september 1929 brandde er de woning van H. Munsters (nu huisnummer 2) af nadat er de bliksem was ingeslagen.

Bij de brand van 26 april 1945 ging het dubbelpand van Coppens en Manders in vlammen op. Het huis werd niet heropgebouwd, maar wel werd daar een noodwoning gebouwd.

Huisnummering 1953[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Gog,van Wilhelmus A. Z.163 Pannenschop 5
Ansem-van Gog,van wed. Helena Z.164 Pannenschop 7
Kuunders-Munsters, wed. Antonia Z.165 Pannenschop 9
Claassen, Martinus Z.166 Pannenschop 11
Manders, Arnoldus Z.167 Pannenschop 12
Koppens, Antonius Z.168 Pannenschop 10
Veghel,van Gerard Z.169 Pannenschop 8
Maris,van Mathijs Z.170 Pannenschop 6
Bakel,van Franciscus Z.171 Pannenschop 4
Verberne, Cornelis Z.172 Pannenschop 2

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...