U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Petronella van Mierlo (1905-1993)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
zuster Elisa
28.952.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Petronella van Mierlo
Roepnaam Nel, zuster Elisa
Geboorteplaats [[PersoonGeboorteplaats::Deurne]]
Geboortedatum 19 februari 1905
Overl.plaats Stein
Overl.datum 24 december 1993
Beroep(en) religieuze
Stamboom.png Van Mierlo
Jan van Mierlo en Henrica van Mierlo-Joosten met 3 kinderen die kloosterling werden. Vlnr: Antonia (Zr. Henrica), Henricus (broeder) en Petronella (Zr. Elisa).
Foto's op deze pagina: collectie Joke Brugmans

Petronella van Mierlo (1905-1993) was religieuze van de congregatie van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart in Tilburg waar ze op eenentwintigjarige leeftijd haar intrede deed. Zij koos als naam zuster Elisa en werd geprofest op 2 juli 1928.


Nel was een dochter van Johannes van Mierlo (1873-1957) en Henrica Joosten (1879-1946).

Missiegebied[bewerken | brontekst bewerken]

Na een zesjarige opleiding tot bejaardenverzorgster en verpleegster vertrok ze 19 mei 1936 naar de verre missie Rabaul Papua-Nieuw Guinea. In het begin viel dat niet mee met uitsluitend gebarentaal en gebrekkig Engels, maar spoedig beheerste ze de inlandse taal en het Engels perfect.

In haar missiegebied werden allerlei taken vervuld, echter haar grote liefde ging uit naar de zieken en het assisteren bij bevallingen als verloskundige.
De oorlog onderbrak deze mooie tijd en zuster Elisa werd met haar medezusters van 1942 tot 1945 geïnterneerd. Een goede vakantie na de oorlog, in Kennington - Australië, maakte dat zij weer met frisse moed en alle energie in Kilenge aan de slag kon gaan.

In 1977 keerde ze vanwege haar gezondheid terug naar Nederland. Ze kwam naar kasteel Stein waar inmiddels ook haar broer broeder Henricus en zus zuster Henrica verbleven. Al werkte ze niet meer in de missie, ze werkte wel voor de missie en heel wat pakken zijn door haar verzorgd en verzonden.

Jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 juni 1978 vierde zuster Elisa haar gouden kloosterfeest in de Walsberg middels een eucharistieviering in de Gerarduskerk gevolgd door een receptie in het Gerardushuis.

Ze komt ook voor op de in 1932 samengestelde lijst van Deurnese zusters door pastoor Roes.

Zuster Elisa werkzaam in de missie[bewerken | brontekst bewerken]

Prentje bij haar vertrek naar Rabaul in 1936.
Bronnen, noten en/of referenties