U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petrus Lambertus Hesen (1927-2007)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Piet Hesen
Pater Piet Hesen.jpg
Achter pater Hesen staan zijn ouders
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Lambertus Hesen
Roepnaam pater Piet
Geboorteplaats Horst (L)
Geboortedatum 5 juni 1927
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 11 maart 2007
Beroep(en) missionaris, overste, pastoor

Petrus Lambertus (Piet) Hesen (1927-2007) behoorde van 1999 tot 2004 tot de communiteit in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Petrus was een zoon van Gerard Theodor Hesen (Horst 1895-1978 Horst) en Maria Wilhelmina Jacobs (Horst 1904-1972 Horst). Hij was de oudste in een gezin van dertien kinderen, zeven jongens en zes meisjes. Zijn vader was boer en tuinder.

Piet volgde de lagere school in Hegelsom bij Horst. Hij was misdienaar in Hegelsom en wilde priester worden. Moeder was daar blij mee, maar zijn vader had gehoopt dat zijn oudste zoon Piet ook boer zou worden. Toch gaf hij hem toestemming om op 17 april 1940 naar het missiehuis in Uden te gaan. Piet kwam in de voorbereidende klas. Het bleek dat hij behoorlijk goed mee kon dankzij de goede onderwijsmethoden, die meester Wijnen van Hegelsom had ingevoerd. Zo mocht Piet al in september naar de eerste klas van het gymnasium. Toen Uden door de Duitsers werd bezet, zette hij zijn studies voort in Veghel en na de oorlog in Steyl.

Op 8 september 1946 verhuisde hij naar het missiehuis Sint-Lambertus te Helvoirt voor zijn noviciaat en filosofiestudie. Op 8 september 1948 legde hij in Helvoirt de eerste geloften af. Van 1949 tot 1953 studeerde hij theologie in de tehuizen van Teteringen, Helvoirt en Sint-Augustin. In Helvoirt legde hij op 1 juni 1952 de eeuwige geloften af en op 10 augustus 1952 werd hij in Teteringen tot priester gewijd.

Op 2 mei 1953 werd hij benoemd voor missiewerk op Bali en Lombok, maar vanwege de politieke toestand kon hij niet naar Indonesië vertrekken. In de tijd dat hij moest wachten, werkte hij ongeveer een jaar als ziekenhuispastor in Tegelen en Düsseldorf. In mei 1954 werd hij voor Papoea-Nieuw-Guinea benoemd. Op 6 augustus 1954 vertrok hij vanuit Rotterdam als aalmoezenier op het troepentransportschip Waterman naar Australië. Van daar uit ging het richting Madang. De bisschop aldaar stuurde hem naar Ulingan, waar hij zes jaar lang werkte in een parochie van dertien dorpen en een bevolking van drie- tot vierduizend inwoners.

In 1960 moest hij vanwege malaria eerst in Madang en vervolgens in Rotterdam behandeld worden. De dokter raadde hem aan om niet terug te gaan, maar Piet besloot toch terug te keren. Op 8 december 1961 vloog hij naar Nieuw-Guinea. Hij kreeg de opdracht om in Ariangon een nieuwe missiepost te openen. Van 1961 tot 1987 bleef hij daar werken.

Van 1976 tot 1985 was hij districtsoverste van Bogia en in 1988 werd hij benoemd voor Megiare. Zijn werk bestond hoofdzakelijk uit parochiewerk, biecht horen, eucharistievieringen en zorg voor de scholen.

In 1991 begon hij er aan te denken om voorgoed naar Nederland terug te keren. Hij was toen bijna 65 jaar en niet zo gezond meer. In 1993 vertrok hij voorgoed naar Nederland.

De eerste tijd woonde hij in het ouderlijk huis in Horst en korte tijd aldaar in een bejaardenhuis.

In 1999 vestigde hij zich in het missiehuis St. Willibrord te Deurne en hielp voor zover zijn krachten dit toelieten. Maar het lopen, zelfs met een rollator, werd steeds moeilijker en op 12 oktober 2004 verhuisde hij naar Teteringen, waar hij in woonzorgcentrum Zuiderhout de verzorging kon krijgen die hij nodig had.

Op 5 maart 2007 kreeg hij een hersenbloeding en in de vroege morgen van zondag 11 maart 2007 overleed hij in woonzorgcentrum Zuiderhout te Teteringen op 79-jarige leeftijd. Hij werd begraven op het kerkhof van het missiehuis aldaar.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.