U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petrus Martinus van Hout (1912-1942)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Martinus van Hout
Pater Piet van Hout.JPG
Foto collectie familie Vosmeer
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Martinus van Hout
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 21 augustus 1912
Overl.plaats Kameroen (Afrika)
Overl.datum 26 juli 1942
Beroep(en) priester, missionaris
Stamboom.png Van Hout

Petrus Martinus (Piet) van Hout (1912-1942) was een van de vele priesters die afkomstig waren uit de gemeente Deurne en Liessel.


Piet werd geboren op adres Derp B.41 als oudste zoon van een gezin van negen kinderen, waarvan er twee jong overleden, van de fabrieksarbeider Francis van Hout (1889-1947) en Antonetta Manders (1888-1973).

Toen hij ruim twee jaar oud was verhuisde het gezin naar Helmond. In 1926 ging hij naar het seminarie in Gemert werd geprofest in de congregatie van de Heilige Geest op 27 augustus 1933. Zijn priesterwijding was te Gemert op 17 juli 1938.

Hij vertrok, samen met vier andere missionarissen, op 27 december 1939 per trein naar Lissabon alwaar zij zich op het stoomschip Amstelkerk inscheepten en richting Frans-Kameroen vertrokken.

Piet was kort werkzaam in de missie van Nkolavola en daarna in Mbalmayo. Vandaar uit ondernam hij een uiterst zware reis met een vrachtwagen naar Lomié, diep in het oerwoud over erbarmelijke wegen. Hij raakte daarbij zeer vermoeid en ernstig ziek, maar wilde de reis toch afmaken hetgeen hem fataal werd.

Een maand voor zijn overlijden had zijn familie nog een korte brief ontvangen waarin hij onder andere een goede gezondheid meldde. Hij overleed in de missie van Doumé waar men hem naar toe had gebracht, aan black water op 26 juli 1942. Hij was de eerste pater van de Heilige Geestorde die in Kameroen stierf.