Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand kunt u ons van 10 tot 12 uur bezoeken in het heemhuis. |
Petrus Theodorus Maria Gerardus van de Crommenacker (1935)
Petrus Theodorus Maria Gerardus (Peter) van de Crommenacker (1935) woont in de Walsberg en was tot aan zijn pensioen gemeenteambtenaar en planoloog in Helmond.
Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]
Petrus is de zoon van hoofdonderwijzer Franciscus van de Crommenacker (Gemert 1907-1967 Gemert) en Lambertha Cornelia Rooijmans (Gemert 1904-1993 Gemert).
Hij huwde in 1963 met Huberta Johanna (Bep) Ter Beek en het gezin telt twee kinderen:
- Roeland Petrus, (Helmond 28 juli 1964)
- Franciscus Johannes, (Helmond 26 april 1967)
Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]
Na de lagere school ging Peter 5 jaar lang naar de Latijnse school in Gemert. Hier begeleidde hij de leden van de schola cantorum op het orgel en behaalde hij het diploma mulo A en B.
Hij ging vervolgens naar de hts en haalde de diploma’s bouwkunde en stedenbouw. Daarna studeerde hij nog verkeerskunde bij PBNA (Polytechnisch Bureau Nederland Arnhem) en planologie aan de universiteit Utrecht.
Hij kreeg in Helmond een aanstelling op de afdeling planologie en werkte daar tot aan zijn pensioen in 1994.
Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]
- Peter komt uit een muzikaal nest, zijn vader was koordirigent in Gemert, kreeg zeven jaar pianoles van Theo Cranen,de organist van de Sint-Jan Onthoofdingskerk in Gemert en maakte zijn orgeldebuut met de begeleiding van het Adoro te.
- Het werd, na het behalen van het toen nog vereiste diploma, lid van de Gregoriusvereniging.
- Bij de gemeente Helmond was hij vijftien jaar lang bestuurslid van de personeelsvereniging en medeoprichter en redactielid van het personeelsblad.
- Hij was vijftien jaar Sinterklaas bij deze personeelsvereniging en twintig jaar op basisschool De Piramide in Deurne.
- In 1963 werd hij gevraagd als organist in Helmond, waar in de Kerstnacht zijn debuut maakte in de noodkerk van de Paulusparochie.
- Toen hij in 1970 in Deurne kwam wonen, werd hij meteen gestrikt door het kerkkoor van de Sint-Gerardus Majellaparochie in de Walsberg. Hij bespeelde er niet alleen het orgel maar was van 1973 tot 1997 tevens secretaris van het koorbestuur. Hij was de grote aanjager van sociale activiteiten binnen de vereniging.
- Als organist was hij ook invaller bij diverse andere kerkkoren in en rondom Deurne en hij begeleidde een groep bedevaartgangers naar Lourdes. Ook mocht hij eens het orgel in de Sint-Jan in Den Bosch bespelen.
- Na de sluiting in 2009 van de Gerarduskerk werd hij de vaste organist van de Sint-Willibrorduskerk in Deurne-Centrum.
- In andere kerken viel hij regelmatig in als de vaste organist verhinderd is.
- Bij Tennisclub Deurne was Peter jarenlang bestuurslid, voorzitter van de activiteitencommissie en eindverantwoordelijke voor het clubblad.
- Peter was 28 jaar lid van The Pink Panther Rivival, eerst als accordeonist en later bespeelde hij de tuba.
- Vanaf de oprichting van shantykoor De Klotvaarders in 2008 was hij daar de toetsenist.
- Jaren lang was hij bij activiteitencentrum Van Speijk in Helmond tijdens de inloopmiddagen voor mindervalide ouderen de muzikaal begeleider van de liederentafel.
Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]
- Op 27 april 2012 kreeg Peter uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij kreeg de onderscheiding onder andere voor zijn inzet sinds 1970 voor de gemeenschap van Deurne als organist. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
- Op 20 juni 2024 werd hem, wegens bijzondere verdiensten voor de Kerk in het bisdom 's-Hertogenbosch, door bisschop De Korte de Johannes-evangelistpenning toegekend.
- Op 24 november 2024 nam hij na 60 jaar afscheid als organist en ontving bij die gelegenheid uit handen van pastoor Hedebouw de eremedaille in goud van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging (NSGV).