U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Peuterspeelzaal Op Stap

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links de lokalen waar peuterspeelzaal Op Stap gevestigd was worden gesloopt. Klik op icoontje voor meer informatie
Peuterspeelzaal Op Stap aan de Lage Kerk Foto: collectie Pieter Koolen
Ouders wachten op hun kind bij Peuterspeelzaal Op Stap aan de Lage Kerk Foto: collectie Pieter Koolen
Peuterspeelzaal in 1981
De muurversiering kleutertjes bij het gebouw Kindercentra Deurne aan de Haag 3 aan de buitengevel aan de zuidkant. Foto: collectie Liesbeth van Veghel

Peuterspeelzaal Op Stap, later hernoemd naar kinderdagverblijf Kiekeboe, was een peuterspeelzaal in het centrum van Deurne welke diverse locaties heeft gehad.


Peuterspeelzaal Op Stap ontstond begin 1970 toen mevrouw Boot samen met enkele andere ouders het initiatief nam voor het oprichten van een kindercrèche en peuterspeelzaal. De huisvesting en de financiën leverden bijna onoverkomelijke problemen op, maar uiteindelijk kreeg men de beschikking over een tweetal kelders in het gemeenschapshuis De Vierspan.

In 1972 kreeg Op Stap de eerste subsidie van de gemeente. Die was tweeduizend gulden groot maar moest wel gedeeld worden met de peuterspeelzaal in Zeilberg

Twee jaar later kon Op Stap verhuizen naar twee noodlokalen aan de Kerkstraat. Dat was een hele verbetering, want men kon zelfs beschikken over twee toiletten. Voor problemen zorgden twee grote, oude, gaskachels. Die 'ploften' op gezette tijden en alles zat dan onder het roet.

In 1976 moest de peuterspeelzaal weer verhuizen. De gemeente stelde zesduizend gulden beschikbaar om de oude lokalen van openbare werken aan de Lagekerk in te richten voor speelzaalwerk.

Bezorgde moeders overhandigen de wethouder de handtekeninglijsten. Klik op het icoontje voor meer informatie

Bezorgde moeders[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 oktober 1982 boden vijftig tot zestig moeders van peuters in het gemeentehuis wethouder Liebreks bijna 500 handtekeningen aan voor het behoud van professionele peuterspeelzalen. De moeders hadden enkele tientallen jonge kinderen meegebracht.

Behalve de lijsten met handtekeningen kreeg de wethouder brieven in handen gestopt van de peuterspeelzalen van de Heilige Geestparochie, Koolhof/Zeilberg, Sint-Jozefparochie, Neerkant en Helenaveen. In die brieven stond dat men ondanks de bezuinigingen de professionele krachten in peuterspeelzalen niet door vrijwilligers wenste te vervangen.

Wethouder Liebreks zei de zorg volkomen te begrijpen, maar hij vroeg toch ook begrip voor de moeilijke problemen waarvoor de gemeente zich geplaatst zag.

In 1983 werd de overstap gemaakt naar het onderkomen van kleuterschool Het Molengrut. Door de integratie van de kleuterscholen met de basisscholen kwam twee jaar later het hele gebouw vrij.

Opknapbeurt 1990[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 was een opknapbeurt van het pand van Op Stap hoog nodig, vonden de betrokkenen. Regelmatig kampten ze met wateroverlast en andere vochtproblemen. De energierekeningen rezen de pan uit en de onderhoudskosten waren niet meer te betalen.

Om de problemen te verhelpen werd het dak helemaal vernieuwd en alle lekkages gerepareerd. Er kwamen nieuwe raampartijen, het hele pand werd geïsoleerd en de elektriciteitsvoorziening werd gemoderniseerd. Verder werd de peuterspeelzaal van binnen en van buiten voorzien van een nieuwe verflaag. Er kwam een andere vloer, het oude plafond werd vervangen en er werd een nieuwe toiletgroep gebouwd.

Op zaterdag 9 maart 1990 werd de peuterspeelzaal officieel heropend.

Op Stap wordt Kiekeboe[bewerken | brontekst bewerken]

Met het hijsen van de Kiekeboe-vlag werd het vernieuwde en uitgebreide pand van kinderdagverblijf Kiekeboe aan de Haag 3 op vrijdag 6 oktober 2006 in gebruik genomen. Deze officiële handeling werd eendrachtig verricht door burgemeester Gerard Daandels en bestuursvoorzitter Toon van den Einden. Zij kregen hulp van een van de kinderen. Deze locatie werd ingericht voor vijf groepen kinderdagopvang en 1 groep buitenschoolse opvang.

De eerste gesprekken om het pand van Op Stap te betrekken werden al in 1999 gestart, maar het werd door nieuwe ontwikkelingen diverse keren gewijzigd. Het nieuwe Kiekeboe-gebouw, de voormalige peuterspeelzaal Op Stap, werd praktisch geheel verbouwd en geschikt gemaakt voor dagopvang.

In 2009 werden alle elf peuterspeelzalen ondergebracht bij wat Spring Kinderopvang ging heten. Alle 50 medewerkers, ook de vrijwilligers, legden een tweejarig scholingstraject af en kregen een diploma.