U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pieter Antoon Hoekx (1917-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Antoon Hoekx
19.554.jpg
Foto: collectie RHCe.
Persoonsinformatie
Volledige naam Pieter Antoon Hoekx
Roepnaam Pierre
Geboorteplaats Valkenswaard
Geboortedatum 2 maart 1917
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 10 april 2002
Beroep(en) pastoor

Pieter Antoon (Pierre) Hoekx was van 1967 tot 1995 pastoor in de parochie van de Heilige Jozef in Deurne.


Pierre was een zoon van sigarenfabrikant Henricus Johannes Maria Hoekx (Valkenswaard 1883-1952 Maastricht) en Francina Paulina Maria van den Heuvel (Geldrop 1883-1945 Veghel). Hij wist als jongen al wat hij wilde worden. Twee van zijn broers kozen voor het ambt van pater, de ene was een Norbertijn en de ander trad in bij de Trappisten. Zelf voelde hij meer voor het ambt van priester en werd op 25 juli 1942 tot priester gewijd. Vervolgens werd hij kapelaan in de parochie O.L.Vrouw van de Rozenkrans te Schijndel, in de parochie H. Willibrordus te Tilburg en de parochie H. Margareta Maria Alacoque te Tilburg.

Daarna volgde zijn benoeming tot rector van het Canisiusziekenhuis te Nijmegen en van het Groot Ziekengasthuis te 's-Hertogenbosch. Van 1962 tot 1967 was hij als kapelaan werkzaam in de Bonifatiusparochie in het Duitse Duisburg.

Op 15 juli 1967 werd hij, als opvolger van pastoor Van Abeelen, benoemd tot pastoor van de parochie van de Heilige Jozef in Deurne. In 1982 werd pastoor Hoekx door zijn parochianen gehuldigd vanwege zijn 40-jarig priesterschap. In juli 1992 werd het feit herdacht dat hij niet alleen 50 jaar priester was, maar ook 25 jaar aan de parochie van de Heilige Jozef verbonden was, een gouden en een zilveren feest tegelijk.

Op 1 juli 1994 ging hij, na de parochie 27 jaar gediend te hebben, formeel met emeritaat. Omdat de pastoorsfunctie op dat moment niet meteen kon worden ingevuld heeft hij ook daarna nog zijn diensten als "administrator" aangeboden. Vanaf 15 september 1995, de dag waarop hij het administratorschap overdroeg aan J. Even uit Ommel, kon hij definitief met emeritaat. Hij bleef in Deurne wonen en fietste nog regelmatig door de gemeente. 's Middags was hij altijd in Zorgboogcentrum De Nieuwenhof aanwezig waar hij de maaltijd gebruikte.

Hij stierf in zijn appartement aan de Hogeweg in Deurne en werd begraven op het parochiekerkhof bij de Sint-Jozefkerk , de kerk waar hij zo lang gewerkt had.