U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Processiepark in Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kapel tussen het kerkhof en het processiepark.
Het voormalige processiepark gezien vanaf Kieboom

Het processiepark in Liessel achter de kerk en begraafplaats werd aangelegd in 1936-1937 tijdens het pastoraat van pastoor Dekkers.

Het ontwerp van het park was van tuinarchitect J. Bergmans uit Oisterwijk, die tekenaar was bij de firma Faassen in Tegelen. Het kapelletje werd ontworpen door de bekende Eindhovense architect Kees de Bever.

De werkzaamheden bij het gereedkomen van het park werden vooral verricht door de drie Liesselse arbeiders Johannes Reijnders, Willem Meulendijks en Theodorus Driessen. Het werk begon op 23 november 1936 en werd juist voor het feest van het Allerheiligst Sacrament van 1937 afgerond. Op die feestdag trok voor de eerste keer de processie over het terrein.

De aanlegkosten bedroegen 2.500 gulden, namelijk 1000 gulden voor beplanting en architectkosten en 600 gulden arbeidsloon. Het kapelletje kostte 900 gulden. Het kapelletje werd gebouwd door de Liesselse aannemer Bertus van Neerven.

Dat het processiepark vroeger beschouwd werd als een integraal onderdeel van het plaatselijke kerkhof blijkt uit de volgende vermelding in de Deurnesche Courant van 27 juli 1945:

Uitvaart Pastoor Dekkers. - In het processiepark had vorige week de plechtige uitvaart plaats van Pastoor Dekkers. De HoogEerw. Heer Deken van Hout uit Asten droeg de H. Mis op en hield een treffende predikatie.

In 1988 werd het kerkhof geheel omheind. Het kerkbestuur besloot hiertoe uit piëteit voor de overledenen. De redenen waren dat er over het kerkhof een doorgangspad was ontstaan naar de nieuwe wijk De Wel, het kerkhof steeds meer een speelterrein was geworden voor kinderen en er vernielingen aan graven waren aangericht. Als gevolg van de omheining werden kerkhof en processiepark van elkaar gescheiden.

Het processiepark is nog altijd het speelterrein van de Liesselse jeugd tijdens de jaarlijkse door de Stichting Kindervakantiewerk Liessel georganiseerde kindervakantieweek.

Bij het gouden jubileum van harmonie Sint-Cecilia in 1988 werden in het processiepark de Peellandse muziekfeesten gehouden.

In de zomer van 2016 werd het park grondig gerenoveerd. Struiken en bomen zijn gerooid en de wandelpaden zijn vernieuwd.

Bronnen, noten en/of referenties