U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Progressieve Partij Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Progressieve Partij Deurne in 1982.
Foto: collectie PPD

De Progressieve Partij Deurne (PPD) was een lokale politieke partij in de gemeente Deurne.


De Progressieve Partij Deurne werd in 1974 opgericht als plaatselijke bundeling van politiek links denkenden in de gemeente Deurne.

Op 23 september 1974 werd binnen deze partij de werkgroep Milieu geïnstalleerd. Leden van deze werkgroep waren Oda de Graaff-Bertels, Annemarie Hendrickx-Bergmann, Nicoline Koning, Pieter Verstegen, Wim van Kessel en Tij Kools. Vier dagen naar haar oprichting stuurde de werkgroep een brief naar het college van Burgemeester en Wethouders van Deurne, waarin om morele ondersteuning van hun doelstelling, het stoppen van grootschalige ontvening en bescherming van natuurgebied De Peel werd gevraagd.

Bij de officiële opening van het nieuwe NS station van Deurne in 1976 protesteerde de PPD tegen de afbraak van het oude stationsgebouw, de komst van het nieuwe gebouw en de verminderde serviceverlening. In een pamflet werd onder andere het nieuwe stationsgebouw Lelijk, onpersoonlijk, gewoon een stom blok steen en glas genoemd. Hierin betreurde de PPD ook dat het aardige stationspleintje naar de knoppen was geholpen. Deze stencils werden ook uitgedeeld aan de genodigden die in het eveneens nieuwe Hotel Goossens de openingsplechtigheid bijwoonden. De pamfletten die op het stationsterrein werden uitgereikt werden toen door de spoorwegpolitie in beslag genomen.

De partij werd tijdens een ledenvergadering per 1 januari 1992 voor ontbonden verklaard en ging toen verder als plaatselijke afdeling van de nationale politieke partij Groen Links.

Oud-partijleden van de PPD, sympathisanten en belangstellenden konden toen terugzien op 18 jaar linkse politiek in de gemeente Deurne.