U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Ridder in de Orde van Sint-Silvester

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ster van een Ridder in de Orde van de H. Paus Silvester, 1841

De Silvesterorde, ook de Orde van Sint-Silvester kent een onderscheiding voor leken, die in de Katholieke Kerk wordt uitgereikt.


De orde werd in 1841 als een ridderorde met de graden van commandeur en ridder ingesteld door paus Gregorius XVI en is vernoemd naar paus Silvester I, die van 314 tot 335 na Christus paus was en keizer Constantijn de Grote zou hebben gedoopt.
De orde ontstond door de reorganisatie van de zeer in diskrediet geraakte 'Orde van het Gulden Spoor' en de insignia van de' Orde van Sint-Silvester', die oorspronkelijk 'Ordo Sanctus Silvestris Papae e Militia Aurarta' heette, droegen onder de onderste arm van het kruis een gouden ridderspoor.

De Orde van Sint-Silvester is na de Orde van Christus, de Orde van het Gulden Spoor, de Orde van Pius en de Gregoriusorde de hoogste onderscheiding die de Katholieke Kerk uitreikt.

De Ridders dragen het kleinood aan een smal lint op de linkerborst. Het kleinood van de orde is een wit geëmailleerd gouden kruis van Malta. Op het kruis is een goudomrand blauw medaillon met het gouden portret van de heiligverklaarde paus geplaatst. Tussen de armen zijn vier maal acht korte gouden stralen gezet. Er is geen verhoging in de vorm van een krans, trofee of kroon. De ster is van zilver en heeft acht punten. Op de ster is het kleinood gelegd. Het lint is donkerrood met twee brede zwart strepen.
In het Latijn is het: Ordo Sanctus Silvestris Papa of Ordine di San Silvestro Papa.

Voor een overzicht van de dragers uit de gemeente Deurne die reeds in DeurneWiki beschreven zijn, zie Categorie: Ridder in de Orde van Sint-Silvester.

Onderstaande lijst is van personen die ook onderscheiden zijn als Ridder in de Orde van Sint-Silvester maar hebben nog geen eigen pagina in DeurneWiki. Deze lijst is niet volledig!

Ridders in de Orde van Sint-Silvester die nog geen eigen pagina in DeurneWiki hebben
Gedecoreerde Jaar Verdienste
Kalken, Gerard van 1980 verdiensten in het gemeenschapsleven van Deurne-Zeilberg.
Walvaart , Piet te 1996 penningmeester, secretaris, vicevoorzitter en voorzitter van uiteenlopende organisaties op maatschappelijke en cultureel gebied.
Naus, Theo 1999 lid van het kerkbestuur van de parochie Deurne-Centrum
Heijnen, Leo 1999 verdiensten voor parochie en dekenaat.