U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Riet 10

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Langgevelboerderij La Trappe
La Trappe Deurne.JPG
foto Theo Vosmeer
Locatie Riet 10, Deurne
Start bouw 1878
Bouwstijl Rechthoekige plattegrond met Wolfdak
Monument status Rijksmonument
Gevelsteen behorende bij de monumentale boerderij La Trappe.
foto Theo Vosmeer

De boerderij op het adres Riet 10 in Zeilberg, genaamd La Trappe, gelegen aan de westelijke zijde van het Riet, is een ontginningsboerderij, gesticht in of kort voor 1864 ten oosten van Deurne en Walsberg. De boerderij werd na een brand als beleggingsobject in 1878 herbouwd door de kantonrechter Frans Willem van den Dungen.


Op deze locatie stond al eerder een boerderij, gebouwd in of kort voor 1864[1] door de Deurnese timmerman Jan Busscher, die samen met Eduard Scheby en Stephan Göbels tevens de eigenaar was. Scheby en Göbels waren respectievelijk prior en smid, verbonden aan het trappistenkooster Mariawald bij Heimbach. De paters Trappisten ëxploiteerden deze boerderij een tweetal jaren totdat die bij een brand van 8 maart 1877 verloren ging. Zij woonden van 1875 tot 1877 in huize Landzicht aan de Stationsstraat 59-61.

Na de brand werd de boerderijruïne gekocht door Frans Willem van den Dungen en ongeveer op dezelfde plaats herbouwd. De boerderij had als adres A.74g. De naam La Trappe in de gevelsteen in de herbouwde boerderij herinnert nog aan de korte periode dat de Trappisten hier werkzaam waren.

De naam G.J. van den Dungen op de gevelsteen verwijst waarschijnlijk naar de toen zeven jaar oude Gerardus Josephus van den Dungen (1871-1946), die later bekendheid zou verwerven als kantonrechter.

Voor de beschrijving van dit monumentale pand zie Rijksmonumenten Wiki.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De kadastrale hulpkaart Deurne sectie H archiefnummer 93 met de nieuwe situatie is gedateerd mei 1864.