U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Rijksbrandweer

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:1943-8 oefening olv wachtmeester 3.jpg|thumb|300px|Opleiding in augustus 1943 van brandweermannen van de Rijksbrandweer bij de Sint-Josephschool, het onderkomen van het Deurnese detachement.<br><small>Foto: NBDC beschikbaar gesteld door Peter Snellen</small>]]
[[Bestand:1943-8 oefening olv wachtmeester 3.jpg|thumb|300px|Opleiding in augustus 1943 van brandweermannen van de Rijksbrandweer bij de Sint-Josephschool, het onderkomen van het Deurnese detachement.<br>(Foto: NBDC beschikbaar gesteld door Peter Snellen)]]
De '''Rijksbrandweer''', later ook wel aangeduid als ''Brandweerpolitie afdeling Nederland'' en de ''Staatsbrandweerpolitie'',  had  naast compagnieën die gelegerd waren in Baarn, Den Haag, Rotterdam en Winterswijk ook een afdeling in Deurne, vanwege de ligging dicht bij het Ruhrgebied.
De '''Rijksbrandweer''', later ook wel aangeduid als ''Brandweerpolitie afdeling Nederland'' en de ''Staatsbrandweerpolitie'',  had  naast compagnieën die gelegerd waren in Baarn, Den Haag en Winterswijk ook een afdeling in [[Deurne]], vanwege de ligging dicht bij het Ruhrgebied.




Regel 13: Regel 13:
*Het pand op adres [[Kloosterstraat 1]] was ingericht als kantoor van de Feuerschutzpolizei.
*Het pand op adres [[Kloosterstraat 1]] was ingericht als kantoor van de Feuerschutzpolizei.


Van de inzetten van de afdeling ‘Brabant’, gedetacheerd in Deurne, is weinig bekend. Bekend zijn berichten van een ongeval op dinsdag 7 maart 1944, waarbij een auto van het korps betrokken was en in brand vloog en van enkele branden in Deurne (stro-opslag), [[Helenaveen]] (heidebrand) en [[Liessel]] waarbij men geassisteerd heeft (of in ieder geval aanwezig was).
Van de inzetten van de afdeling ‘Brabant’, gedetacheerd in Deurne, is weinig bekend. Bekend zijn berichten van een ongeval, waarbij een auto van het korps betrokken was en in brand vloog en van enkele branden in Deurne (stro-opslag), [[Helenaveen]] (heidebrand) en [[Liessel]] waarbij men geassisteerd heeft (of in ieder geval aanwezig was).<br>
Of men ook daadwerkelijk is ingezet bij veel grote oorlogsbranden is niet bekend, hoewel vaststaat dat men op 22 februari 1944 heeft meegeholpen na het bombardement van Nijmegen. Wel zijn er bedankjes bekend voor de hulpverlening na bomaanvallen op Essen, Aken, Wesel, Kleef en Emmerich (maar of dit de in Deurne gelegerde eenheid betrof is niet duidelijk)  en er is sprake van dat men operationeel was vanuit een bivak in Bochum. De dienst in Duitsland vormde voor velen aanleiding de dienst te ontvluchten.


Toen bekend werd dat men in Duitsland zou worden ingezet doken op 2 februari 1944 één, en op 5 februari 1944 nogmaals achttien leden van de Feuerschutzpolizei-Abteilung "Brabant" Deurne onder, de meeste zonder uniform, zo staat het te lezen in de "Nachweisung der flüchtige Angehörigen der Niederländischen Polizei" (beschrijving van de voortvluchtige leden van de Nederlandse politie) van 1 mei 1944. Zij riskeerden echter de doodstraf of opsluiting in strafkampen als zij gepakt werden. Onder hen was Thomas Wouterus (Tom) de Vries (1921-1945). Hij was sinds 16 augustus 1943 in dienst bij de eerdergenoemde afdeling. Tom meldde zich vrijwillig, op 28 juli 1944, aan het politiebureau te Wageningen nadat hij te horen kreeg dat er in de omgeving van zijn huisadres (de Oude Bennekomseweg in Ede en Wageningen) naar hem gezocht werd. Hij werd overgebracht naar de Sicherheitsdienst (SD) in Arnhem en kwam via Kamp Vught en Concentratiekamp Ravensbrück uiteindelijk in KZ-Außenlager Klinkerberg (een buitenkamp van concentratiekamp Oranienburg) terecht waar hij op 10 april 1945 overleed tijdens een bombardement.<ref>[https://www.oorlogsslachtoffers.nl], Stichting Oorlogsslachtoffers</ref>
== Werkgroep ==
 
Of men ook daadwerkelijk is ingezet bij veel grote oorlogsbranden is niet bekend, hoewel vaststaat dat men op 22 februari 1944 heeft meegeholpen na het bombardement van Nijmegen. Wel zijn er bedankjes bekend voor de hulpverlening na bomaanvallen op Essen, Aken, Wesel, Kleef en Emmerich (maar of dit de in Deurne gelegerde eenheid betrof is niet duidelijk)  en er is sprake van dat men operationeel was vanuit een bivak in Bochum. De dienst in Duitsland vormde voor velen aanleiding de dienst te ontvluchten.


Er was vanuit de vrijwillige brandweer van Deurne rivaliteit met de rijksbrandweer. Bij het uitrukken na een neergehaald vliegtuig probeerden de vrijwilligers er als eersten bij te zijn. Zo was men eens als eerste bij een neergehaald geallieerd vliegtuig op Vreekwijk en de vrijwillige brandweerlieden beschouwden dat als een overwinning op de beroepskrachten van de rijksbrandweer.<ref>Rubriek [[Dit Deurne van ons]] door [[Peter Vink]], artikel ''Rond de oude Markt'' in Traverse van 17 mei 1979</ref> Ook het het verslag van de Deurnese vrijwillige brandweer van de [[brand van 14 juni 1944]] tekent de animositeit tussen de twee brandweren. Bij de boerderij[[brand van 28 maart 1944]] bluste de Rijksbrandweer ook.
Anno 2011 is een werkgroep – bestaande uit enkele nabestaanden van personeelsleden van het korps uit Winterswijk en enkele leden van de werkgroep brandweerhistorie – bezig om gegevens te verzamelen over deze ''Rijksbrandweer'' met het doel te zijner tijd een boekwerk hierover samen te stellen.<ref>Schriftelijke of mondeling overgedragen gegevens, documenten en foto’s zijn welkom bij het werkgroeplid Peter Snellen -  pfgh.snellen@kpnmail.nl - die ook veel gegevens over dit artikel verstrekte.</ref>


Op 14 december 1943 nodigde de commandant der ''II. Brandweerpolitieafdeeling Nederland'', de kapitein H. Bresser, vanuit huize Petersburg de burgemeester van Deurne uit tot het bijwonen van een cabaretavond op vrijdag 17 december 1943 van de 1e en 3e Compagnie in [[Bio Vink]]. De burgemeesters antwoordde twee dagen later kortweg dat hij niet aan de uitnodiging kon voldoen.<ref>Archief gemeentebestuur Deurne 1813-1950 toegang 13180 inv.nr. 40/35</ref>




{{Appendix|2=
* Gerard Koppers - ''Von der Reichsfeuerwehr zur Feuerschutzpolizei-Abteilung'', gepubliceerd in [http://www.fw-chronik.de/PDF-Rundbrief/FC-2012-06.pdf Feuerwehrchronik nummer 6 jaargang 8 van 30 november 2012]
----
{{references}}
}}


{{appendix}}
{{refs}}
[[categorie:Tweede Wereldoorlog]]
[[categorie:Tweede Wereldoorlog]]
[[categorie:brandweer]]
[[categorie:brandweer]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: