U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rijksbrandweer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opleiding in augustus 1943 van brandweermannen van de Rijksbrandweer bij de Sint-Josephschool, het onderkomen van het Deurnese detachement.
Foto: NBDC beschikbaar gesteld door Peter Snellen

De Rijksbrandweer, later ook wel aangeduid als Brandweerpolitie afdeling Nederland en de Staatsbrandweerpolitie, had naast compagnieën die gelegerd waren in Baarn, Den Haag, Rotterdam en Winterswijk ook een afdeling in Deurne, vanwege de ligging dicht bij het Ruhrgebied.


De afdeling ‘Brabant’ – gelegerd in Deurne en Winterswijk – telde 599 mannen. Bij de bevrijding van Deurne in september 1944 viel het korps uiteen. Het korps bestond bijna geheel uit Nederlanders, met enkele Duitse officieren in de hogere echelons. De meesten waren gedemobiliseerde Nederlanders, die dachten brandweerman te worden en daarmee konden voorkomen tewerk te worden gesteld in Duitsland. Ze kwamen bedrogen uit.

Voor wat betreft Deurne is nu bekend, dat men (waarschijnlijk) op de volgende locaties gelegerd was:

Van de inzetten van de afdeling ‘Brabant’, gedetacheerd in Deurne, is weinig bekend. Bekend zijn berichten van een ongeval op dinsdag 7 maart 1944, waarbij een auto van het korps betrokken was en in brand vloog en van enkele branden in Deurne (stro-opslag), Helenaveen (heidebrand) en Liessel waarbij men geassisteerd heeft (of in ieder geval aanwezig was).

Toen bekend werd dat men in Duitsland zou worden ingezet doken op 2 februari 1944 één, en op 5 februari 1944 nogmaals achttien leden van de Feuerschutzpolizei-Abteilung "Brabant" Deurne onder, de meeste zonder uniform, zo staat het te lezen in de "Nachweisung der flüchtige Angehörigen der Niederländischen Polizei" (beschrijving van de voortvluchtige leden van de Nederlandse politie) van 1 mei 1944. Zij riskeerden echter de doodstraf of opsluiting in strafkampen als zij gepakt werden. Onder hen was Thomas Wouterus (Tom) de Vries (1921-1945) uit Haren, hij was sinds 16 augustus 1943 in dienst bij de eerdergenoemde afdeling. Tom meldde zich vrijwillig, op 28 juli 1944, aan het politiebureau te Wageningen nadat hij te horen kreeg dat er in de omgeving van zijn huisadres (de Oude Bennekomseweg in Haren) naar hem gezocht werd. Hij werd overgebracht naar de Sicherheitsdienst (SD) in Arnhem en kwam via Kamp Vught en Concentratiekamp Ravensbrück uiteindelijk in KZ-Außenlager Klinkerberg (een buitenkamp van concentratiekamp Oranienburg) terecht waar hij op 10 april 1945 overleed tijdens een bombardement.[1]

Of men ook daadwerkelijk is ingezet bij veel grote oorlogsbranden is niet bekend, hoewel vaststaat dat men op 22 februari 1944 heeft meegeholpen na het bombardement van Nijmegen. Wel zijn er bedankjes bekend voor de hulpverlening na bomaanvallen op Essen, Aken, Wesel, Kleef en Emmerich (maar of dit de in Deurne gelegerde eenheid betrof is niet duidelijk) en er is sprake van dat men operationeel was vanuit een bivak in Bochum. De dienst in Duitsland vormde voor velen aanleiding de dienst te ontvluchten.

Er was vanuit de vrijwillige brandweer van Deurne rivaliteit met de rijksbrandweer. Bij het uitrukken na een neergehaald vliegtuig probeerden de vrijwilligers er als eersten bij te zijn. Zo was men eens als eerste bij een neergehaald geallieerd vliegtuig op Vreekwijk en de vrijwillige brandweerlieden beschouwden dat als een overwinning op de beroepskrachten van de rijksbrandweer.[2] Ook het het verslag van de Deurnese vrijwillige brandweer van de brand van 14 juni 1944 tekent de animositeit tussen de twee brandweren. Bij de boerderijbrand van 28 maart 1944 bluste de Rijksbrandweer ook.

Op 14 december 1943 nodigde de commandant der II. Brandweerpolitieafdeeling Nederland, de kapitein H. Bresser, vanuit huize Petersburg de burgemeester van Deurne uit tot het bijwonen van een cabaretavond op vrijdag 17 december 1943 van de 1e en 3e Compagnie in Bio Vink. De burgemeesters antwoordde twee dagen later kortweg dat hij niet aan de uitnodiging kon voldoen.[3]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1], Stichting Oorlogsslachtoffers
  2. Rubriek Dit Deurne van ons door Peter Vink, artikel Rond de oude Markt in Traverse van 17 mei 1979
  3. Archief gemeentebestuur Deurne 1813-1950 toegang 13180 inv.nr. 40/35
Bronnen, noten en/of referenties