U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rijksweg 67

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanleg van de E3 in 1968 ter hoogte van het Zand in Liessel
E3 - A67 ter hoogte van viaduct Lage Brugweg in Helenaveen

De Rijksweg 67, beter bekend als de A67, is een autosnelweg die onderdeel uitmaakt van de E3 (Europese weg). De naam E3 wordt nog vaak door ouderen gebruikt.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De snelweg vormt een oost-westroute door het zuiden van Nederland, vanaf de grens met België tot aan de grens met Duitsland. De A67, met 2x2 rijstroken, doorsnijdt de gemeente Deurne over een afstand van bijna 8 km. vanaf de Astense Aa, bij de Garst, tot aan de grens met de provincie Limburg, bij de Helenastraat. Door de aanleg van deze snelweg kwam Neerkant in een wat meer geïsoleerde ligging ten opzichte van de rest van de gemeente.

Op het grondgebied van gemeente Deurne is één viaduct met op- en afritten naar de snelweg aangelegd. Dit is nabij de rotonde Snoertsebaan / Koeweideweg. Bij de aanleg van dit viaduct onder de A67 werd rekening gehouden met de plannen om een nieuwe provinciale weg aan te leggen tussen Meijel en Oploo. Deze provinciale weg is echter nimmer gerealiseerd.

Op het grondgebied van de gemeente Deurne zijn naast genoemd viaduct nog vijf viaducten aangelegd. Het betreft de viaducten Leenselweg (onder de snelweg), Zand (over de snelweg), Heitrak (over), Lagebrugweg (over) en Helenastraat (onder).

Door de aanleg van de snelweg werden de steden Eindhoven en Venlo veel beter bereikbaar. Inwoners van Liessel, als voorbeeld, rijden nu over de A67 binnen een halfuur naar Eindhoven of Venlo. Vanuit Deurne werd de bereikbaarheid van de A67 richting Eindhoven verbeterd door de aanleg in 1997 van de westelijke randweg, de Binderendreef, tot Vlierden gevolgd door de nieuwe Busserdijk op het grondgebied van de gemeente Asten naar het Ei van Ommel in 2001. De oprit bij de Snoertsebaan / Koeweideweg werd beter bereikbaar door de aanleg van de Biezendreef rond Liessel en de vernieuwing van de Snoertsebaan in 2005.

Per 1 januari 1997 werd de grens tussen gemeente Deurne en Asten gecorrigeerd vanaf Garst tot de Leenselweg, waardoor niet langer het riviertje Astense Aa maar Rijksweg 67 de gemeentegrens vormt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de A67 gaat terug tot midden jaren 50, toen in 1957 een tracébesluit werd genomen om de A67 aan te leggen van de Belgische tot Duitse grens, als transitroute. In 1963 openden de eerste delen, tussen Veldhoven en Waalre met één rijbaan, en verder naar Geldrop als 2x2 autosnelweg. In 1965 en 1966 werd dit stuk in twee fases verder oostwaarts verlengd tot aan Asten. In juni 1969 werd het deel van Asten tot Helden opgeleverd. Een jaar later volgde de verlenging tot aan de grens met Duitsland. Daarmee werd de A67 in 10 jaar tijd opgeleverd, compleet met de verzorgingsplaatsen De Leysing en Het Gevlocht.

Het gedeelte van de A67 tussen Asten en Helden werd, met uitzondering van de viaducten, aangelegd door wegenbouwer Smallegange.

Andere gevolgen / effecten van de aanleg van de rijksweg voor de omgeving waren:[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties