U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rozenberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa "Rozenberg"
08.676.JPG
Voormalige dokterswoning
Locatie Stationsstraat 51, Deurne
Start bouw 1916
Bouwstijl Zeldzame neo-classicistische stijl
Monument status Gemeentelijk monument


Rozenberg is een herenhuis uit de 19e eeuw aan de Stationsstraat 51 in Deurne dat lange tijd als dokterspraktijk- apotheek- en woonhuis van de gemeentearts dienst deed. Het pand is beschermd als gemeentelijk monument.


Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Rozenberg werd in 1880 gebouwd en in 1928 uitgebreid in een voor Deurne zeldzame neo-classicistische stijl, het zgn. eccletisisme. Op het pediment is een ornament aangebracht met voluten, bloemen en slingers. Het huis heeft T-schuifvensters en een gestucte geprofileerde omlijsting met kuiven. De middenrisaliet is iets geprononceerd en heeft een balkon met smeedijzeren hekwerk.

Het huis maakte in het begin deel uit van een lintbebouwing, die ontstond tussen het centrum en het station en werd gebouwd in opdracht van de ongehuwd gebleven advocaat Eduardus Josephus van den Dungen (1836-1893). Na de dood van Van den Dungen in 1893 kocht de gemeente Deurne villa “Rozenberg” aan om als ambtswoning te dienen voor de gemeentearts dokter Sjeng Crobach. Zijn oude woning en nog enkele panden aan de oude Markt van Deurne moesten in die tijd wijken voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis en de vergroting van het marktplein.

Ook zijn kleinzoon, de later bekende dichter Jan Hanlo, woonde enige tijd in dit pand bij zijn grootouders. In deze tijd waren de pilasters gepleisterd, maar het tussenliggende muurwerk had nog zijn baksteenkleur. Dit werd later met witte verf overgeschilderd.

Bijgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De bijgebouwen, bestaande uit paardenstal en koetshuis, die in 1963 zijn afgebroken ten behoeve van de reconstructie van de Lagekerk, lagen aan de achterzijde van de villa. Deze waren gebouwd op de plek waar vroeger de smederij van Peter de Veth stond aan de Lagekerk. Dokter Crobach heeft tot 1927 op 'Rozenberg' gewoond. Toen Crobach zijn huisartsenpraktijk in Deurne stopte kwam dokter Verhaegen op Rozenberg wonen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de meidagen van 1940, zwaar beschadigd toen men meende de Duitsers te kunnen tegenhouden door een aantal grote bomen om te zagen. Architect Jos Deltrap taxeerde de schade op een bedrag van het voor die tijd geweldig hoge bedrag van 2800 gulden. Per 1 mei 1952 werd het huis voor 910 gulden per jaar verhuurd aan dokter Wennekers en in 1958 verkocht de gemeente het huis aan hem.

Dokter Wennekers[bewerken | brontekst bewerken]

Dolf Wennekers, de opvolger van Verhaegen, hield zijn praktijk tot 1982 op Rozenberg en woonde er tot aan zijn dood in 1997. Het pand werd daarna bewoond door een neef van Wennekers. In 2008 verkocht hij het pand aan een particulier. Diens beoogde huurder ontwikkelde ideeën voor een horecalocatie, waarna zonder vergunning sloopwerkzaamheden werden gestart. De gemeente merkte deze echter als illegaal aan, waarna de sloop en verbouwing werd stilgelegd. De horecagelegenheid kwam er nooit en sinds maandag 12 september 2011 is het pand in gebruik als tandartsenpraktijk.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Dokter Wennekers, de laatste huisarts die er woonde, was in zijn vrije tijd naast duivenmelker ook liefhebber van rozen kweken. Er is ten onrechte gesuggereerd dat hij zijn villa de naam Rozenberg gaf.

Er is ook wel eens geopperd dat diens voorganger dokter Verhaegen zijn villa Rozenberg is gaan noemen naar het gelijknamige gehucht tussen de Zeeuwse plaatsen Graauw en Lamsweerd vanwaar hij geboortig was. Maar ook deze hypothese moet naar de prullenbak verwezen worden want ten tijde van zijn voorganger Crobach was de naam villa Rozenberg al in gebruik. De meest plausibele verklaring is dat Frans Willem van den Dungen (1875-1946), een neef van Eduard van den Dungen, de naam aan de villa gegeven heeft. Hij was namelijk rozenkweker van beroep en zal ongetwijfeld veel in de tuin van zijn oom gewerkt hebben.

Nieuwe bestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat het pand een tijd leeg had gestaan kwam in 2011 hier Centrum Mondzorg Deurne.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Rozenberg
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Villa Rozenberg werd in 1880 gebouwd in opdracht van de advocaat Eduard van den Dungen. Vanaf 1893 was het de woning van de gemeentearts. Bij de vergroting van de Markt en de bouw van het gemeentehuis moest de dokterswoning daar wijken. Jan Hanlo, de kleinzoon van dokter Crobach, bracht hier zijn jeugd door.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 08.676.JPG
Getoond plaatje 08.676.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.461307° N, 5.791631° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.