U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sander Teepen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sander Teepen
Persoonsinformatie
Roepnaam Sander
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 12 april 1981
Beroep(en) dirigent en hoboïst.

Sander Teepen begon op 8-jarige leeftijd met hobolessen bij Ans Bouwmans binnen de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD).


Na het voltooien van zijn VWO en na een jaar extra lessen te hebben genomen bij Hans van Leeuwen, ging hij naar het Fontys conservatorium te Tilburg en kreeg hobo-lessen bij Herman Vincken en directie-lessen bij Jan Cober en Hardy Mertens.

Dinsdag 6 juli 2004 was een belangrijke datum voor Sander Teepen, op dat moment de dirigent van fanfare Unitas uit Mierlo-Hout. Hij legde in De Vierspan zijn eindexamen HaFa Directie af. In een overvolle zaal dirigeerde hij het korps waarbij hij was begonnen.

De Koninklijke Harmonie Deurne werd hierbij ondersteund door een 15-tal medestudenten van het Fontys Conservatorium te Tilburg. Met nummers als ‘Festive overture, opus 96', ‘Armenian Dances, part 1', ‘Wagaeili' door Sander zelf geschreven wist hij de mensen geboeid te krijgen.

Bijzonder was het nummer ‘Andante e Rondo Ungarese' omdat zus Janine Teepen op fagot de solopartij speelde. Na het concert was het tijd voor de examencommissie om zich te beraadslagen over het cijfer wat er zou worden gegeven. Dit in de wetenschap dat Sander een aantal weken geleden op 27 mei ook zijn diploma Hobo cum laude zag beoordeeld. Na een kort woordje door de voorzitter van de examencommissie kwam het hoge woord eruit. Ook nu werd hij cum laude beoordeeld met een 9. Dit is een geweldige prestatie voor de toen 21 jarige dirigent van de Houtse fanfare.

In 2006 voltooide hij ook zijn tweede fase opleiding hobo met als eindresultaat een 9,5. Hij volgde voor zijn tweede fase extra lessen bij Ernest Rombout en Alexei Oigrinchouk.

Sander deed orkestervaring op bij de Koninklijke Militaire Kapel, de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, de Johan Willem Friso Kapel, het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest (NJHO), het Harmonieorkest van de Europese Gemeenschap en het Brabants Orkest. Hij speelt verder mee in het Vivendi-ensemble en Il Trattamento Miracoloso.

Als hoboïst remplaceerde Sander bij de volgende orkesten; Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest.

Als dirigent is Sander momenteel verbonden aan Kamerorkest Alveare uit Veghel, de Gildenbondse Harmonie Boxtel en Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven, laatste twee harmonieorkesten zijn beide uitkomend in de eerste divisie. In 2006 en 2007 was hij als dirigent verbonden aan het ZON. ( Zomer Orkest Nederland ) In 2008 ging Sander mee als hoboïst met Vakantieorkest Ad Hoc uit Breda en was hij tevens de artistiek leider tijdens dit tournee.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2005 werd Teepen genomineerd voor de Jaques de Leeuw jong toptalent award, waar hij een tweede prijs haalde.
  • In 2012 won Teepen de eerste prijs bij de dirigentenwedstrijd met het MAV symphony orchestra te Budapest, gegeven door professor Meskó. In 2013 won hij bij diezelfde wedstrijd de tweede prijs. In 2012 dirigeerde hij op het slotconcert de 3de symfonie van Brahms, in 2013 de Mephisto waltz van Liszt.
  • Ook in 2013 won Teepen de Jury`s special prize bij de Blue Danube opera conducting competition in Hongarije. Hier dirigeerde hij op het slotconcert de 3de acte van Puccini`s La Bohème.
  • In 2014 won Teepen een ‘Honorable mention by the jury’ en de ‘George Enescu philharmonic orchestra prize’ bij de ‘International Conducting Competition Jeunesses Musicales Bucharest’.