U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schietincident van 29 maart 1915: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Het '''schietincident van 29 maart 1915 ''' vond plaats in het café van [[Hendrikus van Oers (1862-1927)]] in [[Helenaveen]].
Het '''schietincident van 29 maart 1915 ''' vond plaats in [[Café-hotel Van Oers|café Van Oers]] in [[Helenaveen]].




==Inleiding==
In die tijd bestond er bij [[hotel Van Baars]] een jachtclubje van mensen die afkomstig waren uit [[Deurne]] en omgeving. Onder hen onder andere de bierbrouwer [[Eijmbertus Henricus Swinkels (1870-1949)]], [[Adrianus Cornelis Willems]] van [[steenfabriek Willems-Rooijakkers]], Sjef van Lieshout, vertegenwoordiger van chocoladefabriek Droste en afkomstig uit Helmond, Breithart uit Helmond, [[Marinus Verstappen]] uit [[Vlierden]], [[Martinus van Hugten (1879-1915)]] uit [[Liessel]] en de onderwijzer Jan Jonker uit Rooy.  
In die tijd bestond er bij [[Hotel Van Baars]] een jachtclubje van mensen die afkomstig waren uit [[Deurne]] en omgeving. Onder hen onder andere de bierbrouwer [[Eijmbertus Henricus Swinkels (1870-1949)]], [[Adrianus Cornelis Willems]] van de steenfabriek [[Steenfabriek Willems-Rooijakkers]], Sjef van Lieshout, vertegenwoordiger van chocoladefabriek Droste en afkomstig
uit Helmond, Breithart uit Helmond, [[Marinus Verstappen]] uit [[Vlierden]],  
[[Martinus van Hugten (1879-1915)]] uit [[Liessel]] en de onderwijzer Jan Jonker uit Rooy.  


[[Heer van Deurne]] baron [[Theodore de Smeth (1855-1924)]] had het heerlijk jachtrecht in de hele [[gemeente Deurne en Liessel]]. Van hem had het jachtclubje het jachtrecht op de [[Neerkant]] gepacht en voor dat gebied een jachtopziener in dienst genomen. 's Morgens kwamen de leden bij hotel Van Baars bij elkaar en vertrokken dan samen met het jachtgeweer per fiets naar  hun jachtgebied in Neerkant.
Baron [[Theodore de Smeth (1855-1924)]], [[heer van Deurne]], had het heerlijk jachtrecht in de hele [[gemeente Deurne en Liessel]]. Van hem had het jachtclubje het jachtrecht op de [[Neerkant]] gepacht en voor dat gebied een jachtopziener in dienst genomen. 's Morgens kwamen de leden bij hotel Van Baars bij elkaar en vertrokken dan samen met het jachtgeweer per fiets naar  hun jachtgebied in Neerkant.


==Schietincident==
Op 29 maart 1915 was er weer eens een jachtpartij georganiseerd.  Na de jachtpartij dronken leden en drijvers nog een borreltje in het verenigingslokaaltje van [[handboogschutterij Oefening en Uitspanning in Helenaveen]] in café Van Oers.  
Op 29 maart 1915 was er weer eens een jachtpartij georganiseerd.  Na de jachtpartij dronken leden en drijvers nog een borreltje in het verenigingslokaaltje van [[Handboogschutterij Oefening en Uitspanning]] in het café Van Oers in Helenaveen.  


In het cafézaaltje hing een doelschijf. Op een gegeven moment zei de Deurnese bierbrouwer en jager [[Eijmbertus Henricus Swinkels (1870-1949)|Harrie Swinkels]] tegen Martinus (Ties) van Hugten: “Ik zal jouw eens leren hoe je snippen moet schieten”. Het geladen geweer ging onverwachts af en Ties werd daarbij dodelijk getroffen.
In het cafézaaltje hing een doelschijf. Op een gegeven moment zei de Deurnese bierbrouwer en jager [[Eijmbertus Henricus Swinkels (1870-1949)|Harrie Swinkels]] tegen Martinus (Ties) van Hugten: ''Ik zal jouw eens leren hoe je snippen moet schieten''. Het geladen geweer ging onverwachts af en Ties werd daarbij dodelijk getroffen.


Harrie werd tot acht dagen hechtenis veroordeeld en heeft na dit incident nooit meer gejaagd.


[[categorie:schietincident|1915 03 29]]
[[categorie:schietincident|1915 03 29]]

Versie van 9 okt 2016 12:12

Het schietincident van 29 maart 1915 vond plaats in café Van Oers in Helenaveen.


In die tijd bestond er bij hotel Van Baars een jachtclubje van mensen die afkomstig waren uit Deurne en omgeving. Onder hen onder andere de bierbrouwer Eijmbertus Henricus Swinkels (1870-1949), Adrianus Cornelis Willems van steenfabriek Willems-Rooijakkers, Sjef van Lieshout, vertegenwoordiger van chocoladefabriek Droste en afkomstig uit Helmond, Breithart uit Helmond, Marinus Verstappen uit Vlierden, Martinus van Hugten (1879-1915) uit Liessel en de onderwijzer Jan Jonker uit Rooy.

Baron Theodore de Smeth (1855-1924), heer van Deurne, had het heerlijk jachtrecht in de hele gemeente Deurne en Liessel. Van hem had het jachtclubje het jachtrecht op de Neerkant gepacht en voor dat gebied een jachtopziener in dienst genomen. 's Morgens kwamen de leden bij hotel Van Baars bij elkaar en vertrokken dan samen met het jachtgeweer per fiets naar hun jachtgebied in Neerkant.

Op 29 maart 1915 was er weer eens een jachtpartij georganiseerd. Na de jachtpartij dronken leden en drijvers nog een borreltje in het verenigingslokaaltje van handboogschutterij Oefening en Uitspanning in Helenaveen in café Van Oers.

In het cafézaaltje hing een doelschijf. Op een gegeven moment zei de Deurnese bierbrouwer en jager Harrie Swinkels tegen Martinus (Ties) van Hugten: Ik zal jouw eens leren hoe je snippen moet schieten. Het geladen geweer ging onverwachts af en Ties werd daarbij dodelijk getroffen.

Harrie werd tot acht dagen hechtenis veroordeeld en heeft na dit incident nooit meer gejaagd.