U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hotel Van Baars

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hotel-café van Baars
08.679.JPG
Locatie Stationsstraat 113, Deurne
Start bouw 1894
Monument status Rijksmonument

Hotel Van Baars was gevestigd op de plek van het huidige adres Stationsstraat 113.


Op 3 september 1894 werd Johan van Baars, door overname van de kinderen van Martinus Flipsen (1841-1891), eigenaar van het pand waarin ook een café gevestigd was. Het hotel, dat het predicaat ANWB-bondshotel kreeg, werd na een flinke verbouwing in 1895 geopend. Johan handelde destijds tevens in steenkolen en bouwmaterialen en zijn varkenswegerij zorgde voor de nodige klandizie van boeren en handelaren.

Er was toen nog geen waterleiding en stroomvoorziening, maar toch hadden de kamers en toiletten watervoorziening. Het water daarvoor moest met een pompinstallatie mechanisch naar de zolder worden gepompt, waar een voorraadreservoir stond. Olielampen zorgden voor de verlichting.

Rechts naast het hotel was in een grote muziektuin met een schietbaan voor de handboogschutters. Rond 1924 werd daar ook een muziekkiosk aangelegd.

De hardstenen stoep aan de voordeur is nog afkomstig van het bordes van het oude afgebroken raadhuis. Boeren kwamen bij hotel Van Baars hun vee wegen en verhandelen. Buurtschappen en families kwamen naar hotel Van Baars om er de rozenkrans te bidden wanneer iemand overleden of bediend was.

De dagelijkse gang van zaken in en rond hotel Van Baars in de eerste decennia van de twintigste eeuw vertrouwde Miet van Baars kort voor haar overlijden toe aan het papier. Haar verhaal werd in 2016 integraal gepubliceerd in D'n Uytbeyndel.[1]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hotel Van Baars een "hoofdkantoor" van het verzet. Op een gegeven moment werd het distributiekantoor aan de Heuvel 2 overvallen en de buitgemaakte voedselbonnen werden in het hotel onder de kokosmatten gelegd.

Toon van Baars, de oudste zoon van Johan, nam het hotel in 1936 over. De oudste dochter Will runde het café, samen met Martina Goossens, haar oma. Moeder Truus en dochter Jo verzorgden de diners in het restaurant. Toon was imker en in die tijd was hotel Van Baars voor bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius-Peelland het clubhuis.

Na het overlijden van Toon in 1966 nam diens jongste zoon Leo het bedrijf van hem over. De eerste jaren van het bestaan van heemkundekring H.N. Ouwerling hield deze vereniging in het zaaltje bij Leo van Baars haar jaarvergaderingen en presentaties.

In 2005 werd hotel Van Baar, inmiddels als café-biljart in gebruik, opgenomen in de lijst van rijksmonumenten.

Medio 2005 verkocht Leo het pand aan een investeerder. Leon Barents en zijn vrouw Brigitte werden de pachters en uitbaters van het hotel. Het pand werd zoveel mogelijk, conform de rijksmonumentenstatus, in de originele staat gelaten. Wel werd het pand gerenoveerd en werden enkele noodzakelijke aanpassingen gedaan, zoals de aanleg van een terras en oprit en de plaatsing van dubbele openslaande deuren in één van de gevels. In oktober 2005 openden ze in dit pand de deuren van hun geheel vernieuwde restaurant onder de naam Herberghe in de Heerlyckheid.

Foto's 2002 van de Rijdksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotograaf G. Barbiers
Rechter zijgevel
Rechter zijgevel  
Overzicht 'café biljart Leo van Baars' met omgeving - Deurne - 20331784 - RCE.jpg
 
linker zijgevel
linker zijgevel  
linker zijgevel met aanbouw
linker zijgevel met aanbouw  
situering in straatbeeld
situering in straatbeeld  
Overzicht met situering in straatbeeld - Deurne - 20335125 - RCE.jpg
 
rechter zijgevel
rechter zijgevel  
voorgevel met veranda
voorgevel met veranda  
veranda
veranda  
Hotel van Baars in circa 1902.
Foto collectie familie Tielens-van Baars
Bronnen, noten en/of referenties
  • Duizend jaar broers en zussen Van Baars in: Weekblad voor Deurne van 12 mei 2011 pagina 3.
  • Hotel van Baars 100 jaar familiebedrijf knipsel 17 augustus 1995 collectie heemkundekring

  1. D'n Uytbeyndel nummer 90 (oktober 2016) - Miet van Baars, een geëmancipeerde kasteleinsdochter.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Hotel Van Baars
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Drie generaties Van Baars hadden vanaf 1894 de leiding in 'Hotel Van Baars', nu 'Restaurant Herberghe in de Heerlyckheid'. Bij het hotel was ook een brandstoffenhandel. De hardstenen stoep voor de ingang is nog afkomstig van het bordes van het oude raadhuis van Deurne. In de tuin van Hotel Van Baars werd in 1924 een muziekkiosk gebouwd, waar het gemengd (!) publiek naar de muziekuitvoeringen kon kijken.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 30.234.jpg
Getoond plaatje 30.234.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.457027° N, 5.785415° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.