U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schooteindseweg 2b

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De school aan de Schooteindseweg.
foto collectie Heemkundekring Deurne
De voormalige school in 1986.

Op het adres Schooteindseweg 2b staat de voormalige lagere jongensschool van Vlierden.


Tot 1922 stond de school aan de overkant van de Schooteindseweg op het pleintje waar tegenwoordig de kiosk staat. Vlierden had destijds nog openbaar onderwijs en daarom droeg de toen nog zelfstandige gemeente Vlierden daarvoor de verantwoordelijkheid. In een speciaal daarvoor belegde raadsvergadering op 6 december 1920 werd besloten om een nieuwe openbare lagere school te bouwen. Niet alleen was het oude schooltje goeddeels versleten en dreigden er hoge onderhoudskosten omdat het gebouw niet meer voldeed aan de te stellen eisen maar 1921 was ook het laatste jaar dat er door de rijksoverheid 25 % subsidie werd verstrekt bij nieuwbouw.[1] Het oude schooltje deed nog jaren dienst als gemeenschapshuis.

Voor 1.770 gulden werd door de gemeente van smid Martinus Fransen een bouwterrein van 2.950 m² aangekocht, voor 60 cent per m² dus. De bekende architect Cor Roffelsen maakte de tekeningen en het bestek van het 2-klassig gebouw met gang en toiletten en van het hekwerk met muur ter afscheiding met de weg. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er ook een gymnastieklokaal bij zou komen, maar dat werd vanwege de extra kosten geschrapt.[2]

De plannen voor de nieuwe school werden door de onderwijsinspectie goedgekeurd en op 25 april 1921 vond in het raadhuis de aanbesteding plaats, waarvan de uitslag als volgt was:

  • A. van Wetten, Aarle-Rixtel ƒ 24.000
  • Jac. de Haas, Helmond ƒ 23.900
  • J. M. van Laar, Stiphout ƒ 23.780
  • J. M. van Deursen, Asten ƒ 22.650
  • Zeegers en Jonge, Helmond ƒ 22.580
  • P.H. Roxs, Helmond ƒ 22.222
  • A. van Lieshout, Deurne ƒ 21.475
  • Jos van de Mortel, Deurne ƒ 19.500
  • J.H. Coopmans, Deurne ƒ 18.980,-[3]

Het werk werd aan de laagste inschrijver Coopmans gegund.

Als bouwkundig opzichter bij de uitvoering van de werkzaamheden werd de heer Damen uit Eindhoven door de gemeente aangesteld. De nieuwe school zou eind december 1922 moeten worden opgeleverd, maar het tegelwerk werd afgekeurd. Zelfs moest er een raad van arbitrage aan te pas komen, maar die stelde de aannemer in het ongelijk waardoor het hele tegelwerk moest worden vervangen. De oplevering werd daardoor met anderhalf jaar vertraagd.

De school deed tot rond 1969 als zodanig dienst. Het gebouw bood daarna huisvesting aan de Vlierdense scouting via de Stichting Jeugdaccommodatie Vlierden (JAV). Door een burgerinitiatief van Peter Verberne en Sjaak Eijsbouts, gesteund met 350 handtekeningen, werd in 2012 geprobeerd om het gebouw voor de Vlierdense gemeenschap te behouden.

Bronnen, noten en/of referenties
  • collectie Sjaak Eijsbouts - map openbare lagere school

  1. Zie Delpher De Zuid-Willemsvaart van 11 december 1920
  2. Zie Delpher De Zuid-Willemsvaart van 12 maart 1921
  3. Zie Delpher De Zuid-Willemsvaart 26 april 1921. In het krantbericht wordt de aannemer J.C. Coopmans genoemd.