U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Jozefklooster (Sint-Jozefparochie)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op 4 mei 1938 werd het kloostergebouw door pastoor Van Abeelen ingezegend.
Foto collectie Francien van Oosterhout-Munsters
Het Sint-Jozefklooster
De oude kloostermuur, gezien vanuit de Willem Wijnenlaan, stond er in 2007 nog.
Brand in een bijgebouw van het Sint-Jozefklooster.
Foto collectie Jozef Göertz

De bouw van het Sint-Jozefklooster in de Sint-Jozefparochie aan de Kloosterstraat werd in het najaar van 1937 begonnen. Bij het klooster verscheen ook een kleuter- en huishoudschool aan het adres Kloosterstraat 30. Voor het kloostergebouw was een prachtig Heilig Hartpark aangelegd, compleet met Heilig Hartbeeld.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het kloostergebouw in de Sint-Jozefparochie werd getekend door de Maastrichtse architect Groenendael. Op 4 mei 1938, de beschermdag van Sint-Jozef, werd het gebouw door pastoor Van Abeelen ingezegend. In het klooster was tevens plaats ingeruimd om een aantal bejaarden een zorgeloze oude dag te geven.

De zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus (Sorores Sanctissimi Cordis Jesu of SSCJ), later ook wel zusters van Veldhoven genoemd, vestigden zich in het Sint-Jozefklooster en namen de meisjesschool onder hun bestuur. Ze belastten zich tevens met de zorg voor de nog niet leerplichtige schoolkinderen. De zusters werden ook wel kortweg zusters van het Heilig Hart of, naar de plaats van het moederhuis, zusters van Moerdijk genoemd. Ook verzorgden de Moerdijkse zusters de wijkverpleging van het Wit-Gele Kruis in de Sint-Jozefparochie en Vlierden.

In de jaren 60 van de vorige eeuw stagneerde het aantal kloosterroepingen en verlieten velen zusters het klooster, desondanks is het kloostergebouw zelf altijd alleen bewoond geweest door zusters. Het leegstaande bijgebouw, waarin onder andere de voormalige (naai)school gevestigd was, werd destijds verhuurd aan derden, zoals magazijn van meubelhandel Hoja uit Liessel.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdagmiddag 30 augustus 1980 ontstond door onbekende oorzaak brand in de meubelhandel van Hoja. Ondanks krachtdadig ingrijpen van zowel de brandweer van Deurne als die van Helmond ging de gehele meubelhandel met magazijn en een deel van het gebouw in vlammen op. Het Sint-Jozefklooster, dat ook flink waterschade leed, werd toen nog door zestien zusters bewoond.

De zusters vonden aanvankelijk onderdak in het missiehuis St. Willibrord aan de Vlierdenseweg. Na de brand was het in eerste instantie de bedoeling het gebouw opnieuw in gebruik te nemen als klooster. Pas nadat in de loop van 1981 duidelijk werd dat er veel minder animo was onder de zusters om in Deurne te gaan wonen dan het zich daarvoor liet aanzien, werd uiteindelijk tot verkoop besloten. De zusters verhuisden naar andere kloosters van de congregatie.

In oktober 1981 kocht woningbouwvereniging Bergopwaarts de kloostergebouwen aan en er volgde een inwendige verbouwing. Een jaar later, op 2 oktober 1982, opende burgemeester Van Genabeek het nieuwe onderkomen van de woningbouwvereniging. De voormalige kloosterkapel was als vergaderruimte ingericht.

Sloop[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 1993 viel het voormalige kloostergebouw onder de slopershamer om plaats te maken voor het nieuwe pand van Bergopwaarts. Volgens het toenmalige gemeentebestuur was het weliswaar een karakteristiek pand maar géén monument. Tijdens een voorafgaande informatieavond over de afbraak- en nieuwbouwplannen sprak een aantal buurtbewoners haar spijt uit over het verdwijnen van het gebouw, maar er werd geen bezwaarschrift ingediend. De gemeente gaf vervolgens een sloopvergunning af, maar er werd alsnog een bezwaarschrift ontvangen. In afwachting van een beslissing door de Raad van State moesten de sloopplannen in de ijskast worden gezet, maar nog voordat dit college haar oordeel kon geven had ook deze bezwaarmaker zijn bezwaar ingetrokken en verdween een stukje geschiedenis van de Sint-Jozefparochie.

Een stille getuige van het het oude Sint-Jozefklooster verdween in 2009. Tot dan was vanuit de Willem Wijnenlaan nog een stukje van de oude kloostermuur te zien. Het moest, samen met een aantal beuken in genoemd laantje, het veld ruimen voor de herinrichting van de omgeving.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Bestuurscentrum van de Congregatie Zusters van het H. Hart in Rosmalen.