U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heilig Hartbeeld (Sint-Jozefparochie)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Heilig Hartbeeld in de tuin van de pastorie.
Foto: collectie Parochie van de Heilige Jozef.

Het Heilig Hartbeeld (Sint-Jozefparochie) stond vroeger tegenover de kerk.


Reeds in de eerste jaren van het bestaan van de parochie van de Heilige Jozef vroeg en verkreeg het kerkbestuur toestemming van de gemeente Deurne en Liessel om op het braakliggend zandterrein tegenover de Sint-Jozefkerk een groot Heilig Hartbeeld te plaatsen. Er moest wel een recognitie, een betaling voor het gebruiksrecht van de grond, van 25 cent per jaar aan de gemeente worden betaald.

In 1923 werd het Heilig Hartbeeld onthuld door pastoor Meuwese. Hij was de bouwpastoor en als zodanig benoemd op 27 november 1919. Op 7 november 1920 werd door hem de eerste plechtige Heilige Mis opgedragen in de nieuwe kerk. Op 4 mei 1938 namen de Zusters van het Allerheiligst Hart van Jezus, afkomstig uit Moerdijk, het Sint-Jozefklooster aan de Kloosterstraat in gebruik. Vanaf toen kon pastoor Van Abeelen, de derde pastoor van de parochie van de Heilige Jozef, door het Heilig Hartpark van de pastorie naar het Sint-Jozefklooster lopen. De grond van dit park heeft pastoor Van Abeelen later uit eigen middelen van de gemeente gekocht.

Deze mooie omgeving is in de zestiger jaren van de 20e eeuw verloren gegaan. Op de plek van het voormalige Sint-Jozefklooster staat nu "De Hoeksteen", onderdeel van de woonservice-zone (WCS). Het park is nu gedeeltelijk een parkeerterrein tussen de kerk en De Hoeksteen.

Het Heilig Hartbeeld werd gerestaureerd en pas in 1999 teruggeplaatst in de voortuin van de pastorie.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeld toont een staande Christus-Koning, gekleed in een lang gewaad en omhangen met een Koningsmantel. Op zijn hoofd draagt hij een kroon en in zijn linkerhand een scepter. Hij maakt met zijn rechterhand een zegenend gebaar. Op zijn borst is het Heilig Hart zichtbaar, omwonden door een Doornenkroon.

Op de voorkant van de sokkel is een citaat van Jezus te lezen, uit het visioen van Margaretha-Maria Alacoque: AL DE PLAATSEN ZAL IK ZEGENEN, WAAR HET BEELD VAN MIJN HART ZAL GEPLAATST EN VEREERD WORDEN

Zie ook de lijst van Openbare kunst

Het Heilig Hartbeeld midden in het Heilig Hartpark. Op de achtergrond het nonnenklooster.
Foto: collectie gemeente Deurne.