U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Wilbertshove

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa "Sint-Wilbertshove"
08.743.JPG
Locatie Stationsstraat 69, Deurne
Gebruik Woonhuis
Start bouw 1880 - 1882
Bouwstijl Zeldzame neo-classicistische stijl
Monument status Gemeentelijk monument
Wilbertshove vooraanzicht

Sint-Wilbertshove (Wilbershove is een herenhuis en een gemeentelijk monument aan de Stationsstraat A. 54 in Deurne.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze villa aan Stationsstraat 69 werd in 1880-’82 in neoclassicistische stijl opgetrokken in opdracht van Franciscus van den Dungen, die in Helmond kantonrechter was. Het gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het heeft T-schuifvensters met versierde omlijstingen en zogenoemde kuiven. De ingang heeft een paneelvoordeur met gietijzeren roosters met daarboven een geometrisch ingedeeld bovenlicht. Het pand wordt gedekt door een schilddak met leien in zogenaamde maasdekking en heeft daaronder een fors geprofileerde kroonlijst. De serre met lessenaardak werd in 1952 aangebouwd. Deze serre bevat een serie glas-in-loodramen met als thema "sprookjes". Dit had vermoedelijk te maken met de bestemming van de ruimte: zwangerschapsgymnastiek.

Het glas-in-lood boven de voordeur werd in de jaren 1990 geplaatst. Het is een afbeelding van de Deurnese patroonheilige Sint-Wilbert, naar wie het huis zelf ook vernoemd is.

Woning met kippenboerderij[bewerken | brontekst bewerken]

Enige tijd na zijn dood kwam kleinzoon en kippenfokker Joseph Mutsaers bij zijn oma Aldegonda van den Dungen-Coovels wonen. Joseph, lid van de Deurnese pluimveehoudervereniging Het Nuthoen, bouwde grote kippenhokken in de tuin en was blijkens publicaties in oude kranten met zijn fokkerij-Mutsaers zeer succesvol.

Zijn broer Jacques Mutsaers kwam op 16 mei 1922 met zijn moeder Maria Anna Alida van den Dungen, de weduwe van Jacobus Mutsaers, ook op Sint-Wilbertshove wonen.

Burgemeesterswoning[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester Lambooij woonde tijdens zijn ambtsperiode, die nagenoeg synchroon liep met de Tweede Wereldoorlog, met zijn gezin in de villa. Daarna was een gedeelte ingericht als woning van de familie Bartel van Heugten terwijl er in de andere ruimten diverse gemeentelijke en overheidsinstellingen ondergebracht waren.

Hub van Doorne[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 december 1949 werd Hub van Doorne eigenaar van zowel huize Wilbertshove als huis op het latere adres Stationsstraat 63. Een jaar later, op 19 december 1950, verkocht Hub van Doorne beide panden en liet de percelen herkavelen. Kopers waren kapper Jeurissen, de arts Peter van Noord en de vennoten Jo en Wim Wasser. Een deel van het perceel dat vroeger tot de achtertuin van Wilbertshove hoorde, werd toegevoegd aan de tuin van Doornehof en daar werden later onder andere de paardenstallen gebouwd.

Wijkgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Met de hulp van Hub van Doorne kwam Sint-Wilbertshove in handen van de vereniging Wit-Gele Kruis Deurne die het pand onder regie van architect Jos Deltrap door aannemer Sjef Coopmans tot consultatiebureau liet verbouwen met een wachtkamer met sprookjesmotieven in glas-in-loodramen van Hein Boumans uit Asten en forse zuilen.[1] Voorts een kleedkamer, een dokterskamer, een keukentje, zit-slaapkamers en een vergaderzaaltje op de eerste verdieping. De inwijding en officiële opening van het wijkgebouw vond plaats op zaterdag 26 juli 1952.

Oogarts[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 nam de oogarts Marc Molemans, samen met zijn echtgenote en opticien/contactlensspecialiste Bettie Molemans-Peters, het huis na een grondige renovatie in gebruik als woonhuis en praktijkpand. Ze verbleven er tot 2012.

Vanaf 2014 wordt het pand particulier bewoond.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 26 juli 1952
  • Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 2 augustus 1952
  1. Hans van den Broek - De Astense glazenier Hein Boumans in het glas-in-lood-themanummer 97 van D'n Uytbeyndel blz. 58-60.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken | brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Sint-Wilbertshove
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Villa Wilbertshove werd rond 1880 gebouwd door Francis Wilhelmus van den Dungen die kantonrechter was in Helmond. Later werd de villa bewoond door zijn kleinzoon en kippenfokker Joseph Mutsaers. Het pand, dat in de voor Deurne zeldzame neo-classicistische stijl is opgetrokken, werd in 1949 aangekocht door Hub van Doorne. Het huis diende nog lange tijd als Wit-Gele Kruisgebouw. De serre, die in 1952 werd aangebouwd bevat glas-in-loodramen met als thema sprookjes.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 08.743.JPG
Getoond plaatje 08.743.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.459923° N, 5.789057° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken | brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.