U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Willibrorduskerk (Neerkant)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Sint-Willibrorduskerk Neerkant)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Willibrorduskerk Neerkant
04.702.jpg
Locatie Dorpsstraat 31, Neerkant
Gebruik Nog steeds in gebruik als kerk
Start bouw 1956
Opening 8 september 1957 geconsacreerd.
Monument status Gemeentelijk monument
Bouwpartners
Architect Joseph Frans Marie Deltrap (1909-1973)
Pastorie en kerk (nog zonder toren) van Neerkant voor 1906, gezien vanuit het zuiden door de dorpsstraat.)
Kerk van Neerkant (met toren) voor 1944.
Noodkerk van Neerkant.


De Sint-Willibrorduskerk in Neerkant werd op 29 juni 1890 opgericht.

Bouwhistorie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 juni, de feestdag van Petrus en Paulus, 1890 hechtte bisschop Godschalk zijn officiële goedkeuring aan de oprichting van de zelfstandige Neerkantse Sint-Willibrordusparochie. Vanaf mei 1889 had al een boerderij op de Heitrak als noodkerk gefungeerd en in mei 1890 werd een tweede noodkerk naast de pastorie in gebruik genomen. Op 16 mei 1891 werd de nieuwgebouwde kerk in gebruik genomen. Op 1 november 1944, daags voor de bevrijding door de Engelsen, werd deze kerk opgeblazen.


Totdat in juni 1946 de gebouwde noodkerk in gebruik kon worden genomen, diende de bewaarschool als zodanig.
Op 19 augustus 1956 legde pastoor Wolters de eerste steen voor de nieuwe kerk en op 8 september 1957 werd deze door mgr. Bekkers geconsacreerd.
Architect Jos Deltrap, aannemer Sjef Coopmans beiden uit Deurne.

Foto's Ton Hartjens

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Boven de deur van de kerk is afgebeeld de zon. Bij gelegenheid van het 75-jarig bestaansfeest van de kerk in 1981 heeft de Rabobank Neerkant de kerk verrijkt met een kunstwerk van de hand van Pieter Wiegersma. De zon en aan weerszijden daarvan de Griekse eerste en de laatste letter van het klassieke (Ionische) Griekse alfabet in reliëfvorm en bronskleurig uitgevoerd zijn aangebracht in de voorgevel van de kerk. Alfa en Omega is een uitdrukking uit het christendom die Gods almacht symboliseert.
De gietvormen van de drie symbolen werden door de kunstenaar vervaardigd, waarna Bronsgieterij Eijsbouts in Asten voor de afgietsels zorgde. De emblemen werden aangebracht op 7 juni 1981.

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 december 2014 besloot het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne de Sint-Willibrorduskerk te Neerkant aan te wijzen als gemeentelijk beschermd monument. Aanleiding voor dit besluit was het verzoek van Stichting Cuypersgenootschap aan het college om de kerk in Neerkant aan te wijzen als een gemeentelijke monument. De stichting zet zich landelijk in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19e en 20e eeuw en in toenemende mate op de bescherming van erfgoed uit de periode na 1940. De stichting is van mening dat de kerk in Neerkant een goed voorbeeld is van een kerk uit de wederopbouwperiode.

Bronnen, noten en/of referenties