U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Willibrordusparochie (Liessel)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vanaf 1350 was Liessel een rectoraat van de oude parochie in Deurne. Op 1 januari 1851 werd Liessel tot een zelfstandige Sint-Willibrordusparochie verheven.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Wie de geschiedenis van Liessel naloopt, vraagt zich af waarom de huidige parochie is toegewijd aan Sint Willbrordus in plaats van aan Sint Hubertus. De verering van Sint Hubertus zou, afgaande op de vermeende oprichtingsdatum van het Sint Hubertusgilde, al vanaf tenminste 1331 dateren.

Rectoraat[bewerken | brontekst bewerken]

Tenminste vanaf 1418 was er in Liessel een Sint-Hubertuskapel die tevens was toegewijd aan de Heilige Maria. Rond 1600 was Liessel nog een vrij druk bezochte bedevaartplaats, waar Sint Hubertus vereerd werd als patroon tegen hondsdolheid. Ook nu nog heeft Liessel weer een fraaie Sint Hubertuskapel en wordt 3 november door het Sint Hubertusgilde op traditionele wijze met broodwijding gevierd. De oude kapel, die een zeer bewogen bestaan achter de rug had, heeft men in 1831 met uitzondering van de oude toren gesloopt. In 1672 kreeg Liessel de eerste schuurkerk en in 1707 de tweede. Zeker is dat de tweede werd toegewijd aan Sint Willibrordus. Vanaf dit tijdstip maakt Sint Hubertus plaats voor Sint Willibrordus. De reden hiervan is niet helemaal duidelijk. Ook de diverse naslagwerken geven op deze vraag geen antwoord.

In 1832 werd de waterstaatkerk aan de oude toren gebouwd. Al die tijd was Liessel een rectoraat onder de Sint-Willibrordusparochie van Deurne-centrum. Dit hield ook in, dat de Liesselse kerkgebouwen door de kerkelijke overheid als kapel werden betiteld, wat wel eens verward werd met de Sint Hubertuskapel.

Parochie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 1851 werd Liessel tot zelfstandige parochie verheven. Ze kreeg de naam Sint-Willibrordusparochie en omvatte Liessel, Heitrak en Neerkant. Naast de parochiële zorg over Heitrak en Neerkant had Liessel die ook over Helenaveen, dat vanaf ongeveer 1853 langzaam bevolkt ging worden. Deze binding met Helenaveen duurde tot 15 september 1857. Vanaf die tijd werd Helenaveen een rectoraat onder de parochie in Liessel, eveneens met de patroonheilige Sint Willibrordus. Op 1 maart 1891 werd Helenaveen door het bisdom als zelfstandige parochie erkend.

Op 29 juni 1890 mochten Neerkant en Heitrak, na bidden en smeken bij de kerkelijke overheid, zich een zelfstandige parochie noemen en mocht men een eigen kerk bouwen, welke ook weer werd toegewijd aan Sint Willibrordus. In het jaar 1918 werden de buurtschappen het Zand, de Leensel en de Hutten welke toen nog gemeentelijk bij Asten behoorden, parochieel bij Liessel gevoegd. Ditzelfde gebeurde in 1928 met de buurtschap Hazeldonk, dat daarvoor parochieel ressorteerde onder Vlierden.

Sinds Liessel, vanaf 1851, een zelfstandige parochie is, heeft ze als huisvesting twee kerken gehad. De eerste kerk was bovengenoemde waterstaatkerk van 1832 tot 1903 en de tweede het huidige kerkgebouw uit 1901, waarvan de inwijding op 15 juli 1912 plaatsvond tijdens een plechtige viering voorgegaan door Mgr. Van de Ven.

In 1976 vierde de parochie haar 125 jarig bestaan en tevens het 75 jarig bestaan van de kerk.

Pastorale Eenheid en einde van de zelfstandigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde een fusie waarmee de historische situatie in feite werd hersteld. Op zaterdag 18 augustus 2001 werd Frank Lemmens in Liessel geïnstalleerd als pastoor van de nieuwe Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen Op 1 januari 2015 ging deze parochie op in de nieuwe parochie Heilige Willibrord Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties