U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Soeloop

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Soeloop is een beek in de gemeente Deurne.


Deze beek ontspringt midden in de Deurnese Peel en stroomt vandaar naar het westen. Na zo'n 8 kilometer vloeit de beek ter hoogte van Liessel in de Astense Aa. De bovenloop van de Soeloop dient thans nog ter ontwatering van de landbouwgronden tussen de Deurnese Peel en Mariapeel, echter nadat deze landbouwgronden volgens plan door het Rijk zijn uitgekocht zal het oostelijke deel van de Soeloop deels overbodig worden en mogelijk deels worden gedempt.

De Soeloop werd tot midden jaren 90 van de vorige eeuw bij droogte gevoed met aanvoerwater uit het Kanaal van Deurne. Sindsdien stond de inlaat altijd dicht en werd de Soeloop gevoed met gebiedseigen water vanuit onder andere de Deurnsche Peel. In de gortdroge zomers van 2018 en 2019 werd deze inlaat tijdelijk als noodmaatregel weer ingezet om het benedenstroomse gebied van water te voorzien vanuit het Kanaal van Deurne. In 2020 bleek dat niet nodig te zijn. De Soeloop wordt dus alleen bij hoge uitzondering voorzien met aanvoerwater uit de Maas.

De naam Soelopp is waarschijnlijk afkomstig van zoej, dialect voor een afvoersloot(je) van water. In vroege geschriften is herhaaldelijk sprake van Zoe, Soe of Zoej als belending van een perceel. Het is de vraag of daar dan de Soeloop mee bedoeld is. De vroegste vermelding van de schrijfwijzen Zoeloop en Soeloop is van 1787.