U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Sportvereniging DOS

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2024 om 00:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het eerste team van DOS op het speelveld aan de Fabriekstraat circa 1930.
Foto collectie Hans Timmers

Sportvereniging Door Onderlinge Samenwerking (DOS) was van oorsprong een voetbalvereniging in Deurne, die in 1941 veranderde in een sportvereniging met een voetbalafdeling, een hockeyafdeling en een atletiekafdeling en in 1942 ophield te bestaan.


Voetbalafdeling[bewerken | brontekst bewerken]

DOS werd 5 september 1922 opgericht als voetbalvereniging in café Joh. van den Einden aan de Milheezerweg. De vereniging was de opvolger van de fusievereniging van voetbalvereniging Juliana met voetbalvereniging DOS, de Vereniging Juliana DOS (VJD), maar bij de oprichting kwam de naam Juliana te vervallen.

Tussen 1925 en 1929 speelde de voetbalclub DOS op een voetbalveld nabij het Zandbos op een stuk grond dat eigendom was van de gemeente Deurne en waar tegenwoordige nog steeds de voormalige boswachterswoning staat. Op 28 september 1928 zegde het DOS-bestuur de huur van dit speelveld op omdat men er in geslaagd was een nieuw perceel te huren achter de steenfabrieken naast een zandweg, de huidige Fabriekstraat. Hotel Van Baars aan de Stationsstraat fungeerde daarbij zowel als clubhuis als kleedlokaal.

Op een nog onbekend moment is het sportterrein van DOS naar een plek aan de huidige Hellemanstraat,die destijds grensde aan de wei van boer Harrie van de Vranden. Tussen het speelveld en de Heuvelstraat lag ook een weide. Een smal pad naast de woning van de familie Van Nunen-Rakels gaf vanaf de straat toegang tot het veld.

Het clubblad van DOS had als titel Ons Doel.

Hockeyafdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op woensdag 14 mei 1941 vond in het clublokaal van DOS de oprichtingsvergadering plaats van de hockeyafdeling voor heren met een eigen bestuur. Deze afdeling kreeg de naam hockeyclub DOS. In augustus van dat jaar volgde de oprichting van een dameshockeyafdeling.

Het Nieuwsblad van Deurne van zaterdag 23 augustus 1941 schreef op pagina 3 daarover:

Deze verblijde opleving in het Deurnesche sportleven leidde verleden week tot de oprichting van een Dames-Hockey-Afdeling

En verderop:

In nauwe samenwerking met haar geestelijk adviseur kwam zij tot een oprichtingsvergadering van een Dames-Hockey-Afdelin

Atletiekafdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Tegelijkertijd vonden er gesprekken plaats om te komen tot de oprichting van een atletiekafdeling, Deze afdeling in oprichting werd atletiekvereniging DOS genoemd.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Voornoemde ontwikkelingen werden spoedig gevolgd door fusiegesprekken waardoor de voetbalafdeling van DOS op 1 augustus 1942 ophield te bestaan door een fusie met Deurania. Beide Deurnese verenigingen kwamen tot aan de fusie uit in de vierde klasse. De fusievereniging werd SV Deurne genoemd, een afkorting van Sport Vereniging Deurne. Het doel was om Deurne qua voetbal op een hoger plan te brengen. Ondanks de opheffing werd op 5 september daaropvolgend het 20-jarig bestaan van DOS nog op bescheiden schaal gevierd.

Bronnen, noten en/of referenties

Arikelen in:

  • Weekblad voor Deurne van 27 september 2001, pagina 41,
  • Weekblad voor Deurne van 2 augustus 2001, pagina 17,
  • Weekblad voor Deurne van 15 augustus 2002, bladzijde 13,
  • Weekblad voor Deurne van 19 september 2002, bladzijde 37.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]