Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Stationsstraat 59

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links huisnummer 59 en rechts huisnummer 61. Foto 2 januari 2012 door Theo Vosmeer.
Keukeninterieur op de zolder van Stationsstraat 59 van huisarts Frans Janssens in 1959 onder de gepopte pannen.

De geschiedenis van het pand Stationsstraat 59 is nauw verweven met de andere helft van het pand aan de Stationsstraat 61. Voor de opsplitsing vormden beide panden samen, bijna 160 jaar lang, het in Deurne zo bekende huize Landzicht.


Tot 1950 sierde een bijzondere langgerekte voorgevel het pand. Met de bouw van het pand werd in 1791 begonnen. Rond 1950 werd het door toenmalige eigenaar Theo Koenders verdeeld in twee woningen. Hoewel er toen sprake was van twee huisnummers, A.53 (later huisnummer 59) en A.53a (later huisnummer 61), is het historisch gezien één pand.

Bij de verbouwingen die met de opsplitsing gepaard gingen, veranderde de karakteristieke voorgevel van oorspronkelijke gebouw zodanig dat alleen huisnummer 59 later als een gemeentelijk monument aangemerkt kon worden en huisnummer 61 niet.

De familie Koenders ging op huisnummer 59 wonen, het deel dat voor die tijd was ingericht als politiebureau. Koenders dreef er zelfs nog enige tijd een assurantiekantoor.

In 1959 ging huisarts Frans Janssens hier wonen en begon hij zijn praktijk op zolder. Een van de andere bewoners in de jaren 1960 was Ine Postma.

In 1976 verkochten de erfgenamen van Koenders het pand aan Frans van Bussel die er nog steeds woont.