U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationsstraat 59

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 10 jan 2019 om 22:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links huisnummer 59 en rechts huisnummer 61. Foto 2 januari 2012 door Theo Vosmeer.
Keukeninterieur op de zolder van Stationsstraat 59 van huisarts Frans Janssens in 1959 onder de gepopte pannen.

De geschiedenis van het pand Stationsstraat 59 is nauw verweven met de andere helft van het pand aan de Stationsstraat 61. Voor de opsplitsing vormden beide panden samen, bijna 160 jaar lang, het in Deurne zo bekende huize Landzicht. Zie aldaar.


Tot 1950 sierde een bijzondere langgerekte voorgevel het pand. Met de bouw van het pand werd in 1791 begonnen. Rond 1950 werd het door toenmalige eigenaar Theo Koenders verdeeld in twee woningen. Hoewel er toen sprake was van twee huisnummers, A.53 (later huisnummer 59) en A.53a (later huisnummer 61), is het historisch gezien één pand.

Bij de verbouwingen die met de opsplitsing gepaard gingen, veranderde de karakteristieke voorgevel van oorspronkelijke gebouw zodanig dat alleen Stationsstraat 59 later als gemeentelijk monument kon worden aangemerkt.

De familie Koenders ging op huisnummer 59 wonen, het deel dat voor die tijd was ingericht als politiebureau. Koenders dreef er zelfs nog enige tijd een assurantiekantoor.

In 1959 ging huisarts Frans Janssens hier wonen en begon hij zijn praktijk op zolder. Een van de andere bewoners in de jaren 1960 was Ine Postma.

In 1976 verkochten de erfgenamen van Koenders het pand aan Frans van Bussel.

In 2019 kreeg het pand door de aankoop door de parochie Heilige Willibrord Deurne zijn oorspronkelijke bestemming als pastorie terug.