U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Steenhouwerij Van Rijt

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het opschrift boven de voormalige werkplaats van Henricus Johannes van Rijt (1899-1980) dat anno 2013 nog steeds terug te vinden is bij de woning aan de Hagelkruisweg 19 in Zeilberg. Foto beschikbaar gesteld door P. van Rijt

Steenhouwerij van Rijt werd in 1938 opgericht door Heintje van Rijt uit Zeilberg


Heintje van Rijt leerde het steenhouwersvak bij Raaijmakers Steenhouwerij in Helmond. De eigen steenhouwerij van Heintje van Rijt in Zeilberg werd in 1938 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Hij had zijn bedrijf aan huis aan het toenmalige adres Parallelweg Z.249c, het huidige adres Hagelkruisweg 19.
Er werden velerlei soorten graniet, wit, zwart, parelmoer en grijs, verwerkt tot dorpels, grafzerken en stenen aanrechten. Heintje had thuis een fotoboek met voorbeelden die hij aan zijn klanten kon tonen. Ook bezocht hij met zijn fotoboek op zijn brommertje de cliëntele thuis.

Hein van Rijt had eerst aan huis een kleine werkplaats. In 1954 liet hij een nieuwe, grotere, werkruimte achter zijn huis bouwen. Zijn kinderen Theo, Piet, Henk en Leo werkten ook mee in de steenhouwerij, waar het graniet werd geslepen, gefreesd en met diamantschijf of steenbeitel bewerkt.
In Zeilberg is de marmeren namenlijst bij het oorlogsmonument afkomstig van steenhouwerij Van Rijt. Andere Zeilbergse werkstukken van deze steenhouwerij zijn de naamplaten van de basisschool en van Gilde Jong Nederland. Beide zijn ontworpen en gemaakt door Henk van Rijt junior.

In 1960 werd de zaak beëindigd en gingen de materialen naar zijn zoon Leo in Grashoek.

Ook op huisgevels zijn werkstukken van steenhouwerij Van Rijt terug te vinden. (foto collectie P. van Rijt)
Briefhoofd 1959