U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Terugtocht uit de Peel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 1 jan 2023 om 12:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Terugtocht uit de Peel
Auteur L. Huizingh
Voorwoord Frederikus Nicolaas Franciscus van der Schrieck
Reeks/Serie De kleine sleutelreeks nr 16
Uitgever D.A. Daamen's Uitgeversmij N.V. 's Gravenhage
Uitgegeven 1940
Pagina's 161
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het boek Terugtocht uit de Peel, dat 161 bladzijden telt, geen foto’s bevat en slechts geïllustreerd is met een overzichtskaart van “Vak Bakel”, is geschreven door L. Huizingh, reserve-adjudant-onderofficier van het voormalige 27e Regiment Infanterie.


Het boek wordt ingeleid door reserve luitenant-kolonel Frederikus Nicolaas Franciscus (Fré) van der Schrieck die vanaf 20 februari 1940 commandant was van het in Deurne gelegerde 27e Regiment Infanterie en tevens commandant was van “Vak Bakel”. Hij was ook de man die op 22 oktober 1940 kapelaan Lam voordroeg voor een eervolle vermelding voor zijn moed en inzet tijdens de terugtocht uit de Peel.

De auteur L. Huizingh was, als administrateur van de staf van het 27e Regiment Infanterie, dertien maanden lang werkzaam op het stafbureau aan de Romeinstraat. In het boek beschrijft hij de laatste dagen in en rond de commandopost die gevestigd was in villa ”De Romeijn”, de afmarsch naar Lieshout, amper tien dagen na de militaire parade op de Markt in Deurne, en de aangrijpende belevenissen tijdens De terugtocht uit de peel door Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, vanaf het moment van de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 tot 18 juni 1940.

Het boek is aanwezig in de bibliotheek van het heemhuis met de plaatscode 05.B.30