Welkom op DeurneWiki
Stemde u bij de Rabo ClubSupport ook op ons? Dan heel veel dank voor uw steun.
U kunt ons ook steunen door lid of vriend te worden. Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Theodorus Johannes Francisca Aben (1941-1962)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Aben
Theo Aben.jpg
Foto van de grafsteen
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Johannes Francisca Aben
Roepnaam Theo
Geboorteplaats Zeilberg
Geboortedatum 26 december 1941
Overl.plaats Biak (Nieuw Guinea)
Overl.datum 12 april 1962
Beroep(en) militair, chauffeur
Bidprentje NBA

Theodorus Johannes Francisca (Theo) Aben (1941-1962) was een in Nieuw-Guinea overleden Deurnese beroepsmilitair en chauffeur.


Theo was een zoon van Jacobus Josephus Aben (1907-1950) en Geertruda van Deursen (1902-1991). Zijn oudere broer Marius Aben was in 1945 in Deurne ook ten gevolge van een ongeval overleden.

Rond de zestiger jaren in de 20e eeuw werden veel Nederlandse dienstplichtige militairen naar Nederlands Indië uitgezonden om daar de rust en orde te herstellen. De bezetting door de Japanners was voorbij, maar de plaatselijke bevolking had een vrijheidsstrijd ingezet om onafhankelijkheid van Nederland. Daarom trachtte de Nederlandse regering door het zenden van militairen naar deze gebieden de rust te laten wederkeren.

Theo Aben was een beroepsmilitair uit Deurne en hij vertrok in april 1961 als chauffeur 2e klas per KLM-vliegtuig naar Biak (Nieuw Guinea) waar hij op 12 april 1962 op 21-jarige leeftijd door een ongeluk met een tankauto om het leven kwam.

Aanvankelijk werd hij in Biak begraven. Op 9 oktober 1962 werd hij met militaire eer herbegraven in een oorlogsgraf op het kerkhof van Deurne-centrum. De met de Nederlandse vlag bedekte kist met het stoffelijk overschot werd gedragen door collega-mariniers. Een erehaag van militairen vuurden saluutschoten af boven de geopende groeve. Kapelaan Van der Steen en twee legeraalmoezeniers van de marine waren bij de plechtigheid aanwezig. De toenmalige minister van Defensie liet een bloemstuk sturen.

Van beide begrafenissen zijn foto’s bewaard gebleven.

Gedenksteen in het portaal van de Sint-Willibrorduskerk (Deurne) van de oude parochie
Oorlogsgrafmonument in Deurne (2006)