U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Tramstation Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tramstation en goederen overslag aan de Stationsstraat B.115 in Deurne.
Foto: collectie Jo Seuren-Pubben

Het tramstation aan de Stationsstraat B.115 in Deurne werd in 1921 door bouwbedrijf fa H. Lutters & Zonen gebouwd en was ongeveer honderd meter achter het toenmalige Hotel Linders gevestigd. Het stond exact op de plek van het huidige pand Haspelweg 33.


In het voormalige tramstation, zaten in beide gevels hardstenen ornamenten verwerkt: links stond "L.T.M." en aan de voorzijde stond "DEURNE" met rechts van de deur het bouwjaar "1921". Er was onder andere een wachtkamer van ongeveer vijf meter in het vierkant die bijna nooit gebruikt werd. De chef is lange tijd mevrouw Tielens-van Baars geweest.

De tram op de Tramlijn Deurne-Roermond verliet de "remise" via de spoorlijn die tussen de gebouwen van Stationsstraat 138 (vroeger Bouwmaterialenhandel van de Wal) en Stationsstraat ?? (Vroeger Hagro) de Stationsstraat overstak richting NS-Station en vandaaruit de tramlijn vervolgde.

Op de luchtfoto bij het artikel over Stationsstraat 122-124 is de ligging van het tramstation ten opzichte van de omgeving nog goed te zien.

In 1921 ging de tramlijn van start met stationschef Guffens die hiervoor uit Melick (L) naar Deurne was gekomen. Hij werd weer naar Limburg teruggehaald en benoemd tot stationschef in Roermond. In Deurne werd hij tijdelijk opgevolgd door zijn vader, een gepensioneerd medewerker van de Nederlandse Spoorwegen. In het midden van de twintiger jaren werd hij opgevolgd door Henk Althuizen.

Druk was het nooit op de tram. Er liepen soms drie en later twee diensten per dag. Wanneer zes mensen instapten was het al veel. De tram werd het meest gebruikt voor het transport van stukgoederen. Stukgoederen die in Deurne uit de trein werden overgeladen in de tram.

Veel later, in 1953 toen het tramstation allang zijn oorspronkelijke functie verloren had, is Wim Wasser in dit gebouw zijn industriële activiteiten gestart en heeft hij in dit pand de Spako Kookketelfabriek gestart.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]