U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vlierdense Bossen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


De Vlierdense Bossen (ook Brouwhuise Heide, Bikkelse Heide of Brouwhuissche Heide genaamd) is een op dekzand en deels op zandverstuiving geplant grovedennenbos van 390 hectare in de Deurne.

Eigenaar van het bos is op dit moment de gemeente Deurne. Het bos ligt tussen Brouwhuis en Vlierden. Het bos maakt deel uit een groot aantal bosgebieden die de stad Helmond omringen. Ten noorden van dit gebied liggen het Zandbos en de Bakelse Bossen; ten zuiden ervan liggen de Hoeven met het dal van de Astense Aa, de Oostappense Heide en de Dennendijkse bossen.

Ontginning[bewerken | brontekst bewerken]

Delen van de Brouwhuissche Heide werden aan het einde van de 18e eeuw ter ontginning uitgegeven. Hierdoor ontstond het cultuurland ten noorden van de Heitveldweg, een gebied dat tegenwoordig onderdeel is van het Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant. De ontginning was herkenbaar aan de kaarsrechte wegen, haaks op de Heitveldweg: 2e Heibloemweg, 3e Heibloemweg en 4e Heibloemweg.

De Bikkels[bewerken | brontekst bewerken]

Jeneverbessen in 'de Bikkels'

Niet ver van Vlierden ligt een circa vijf hectare groot heideveld met stuifzandduinen, bekend als de Bikkels. Dit gebied is voor een deel begroeid met vele struiken en een dicht struweel van jeneverbes. Deze zeldzaamheid trekt veel wandelaars. Ook de zandhagedis wordt hier aangetroffen. De sperwer (roofvogel), boomvalk, houtsnip en zwarte specht behoren tot de broedvogels. De kale stuifzandduinen met de grillig gevormde jeneverbessen gaven bij maanlicht aanleiding tot fantasieën over heksen en spoken. Vandaar de volksnaam Tutjesberg: een "tutje" is een oud wijf of heks.

Ook elders in de Brouwhuisse heide komt een beperkt aantal jeneverbesstruiken voor, zij het dat die vaak te lijden hebben van de schaduw van omringende dennenbomen.