U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heitveldweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heitveldweg
06.173.JPG
Naam Heitveldweg
Dorp Brouwhuis
Historische namen Brouwhuisweg
Aanleg < 1832
Opheffing 2005, 2008
Besluit vaststelling ca 1970

De Heitveldweg is een straat in Vlierden en, in het verlengde daarvan, een verdwenen straat in Brouwhuis.


Tot 1 april 1967 heette alleen een weggetje van de Kloostereindweg naar de Aa, in de huidige gemeente Helmond, zo. Nadat de nieuwe verbinding tussen Vlierden en de Waterstraat was aangelegd en deze weg, als nieuwe hoofdroute naar Brouwhuis, de Brouwhuisweg werd genoemd, ging de naam Heitveldweg over op de oude Brouwhuisweg en verloor het gedeelte van de Heitveldweg binnen de gemeente Deurne in belangrijke mate haar doorgaande functie.[1]

In het kader van de uitbreiding van en herinrichting ten behoeve van Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant, om een optimale wegenstructuur te bereiken, is het gedeelte van de Heitveldweg in twee fases (2005, 2008) binnen de gemeente Helmond volledig verdwenen. Als eerste werd per raadsbesluit op 6 september 2005 besloten een groot deel van de Heitveldweg aan de openbaarheid te onttrekken en vervolgens dit deel vóór december 2005 het deel westelijk van de Sojadijk opgeheven, nog voor de Sojadijk er zelf daadwerkelijk lag. Het deel oostelijk van de Sojadijk werd per raadsbesluit van 1 april 2008 samen met de Beersdonk en een deel van de 4e Heibloemweg aan de openbaarheid onttrokken [2] en omstreeks 2010 daadwerkelijk opgeheven ten behoeve van de bouw van een bedrijfshal. In de gemeente Deurne is de weg als zandpad nog te vinden, parallel aan en ten noorden van de huidige Brouwhuisweg door het bos van de Brouwhuissche Heide, dat sinds enige jaren in de media en bestuurlijke kringen het BZOB-bos wordt genoemd.

Beeldgallerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De hernoeming van de oude Brouwhuisweg naar Heitveldweg vond in elk geval vóór augustus 1971 plaats (bron: De tijd: dagblad voor Nederland, 28-08-1971, via www.kb.nl). Zeer waarschijnlijk vond de hernoeming plaats in het kader van een grootschalige straatnaamherziening in de gemeente Deurne, die per 1 april 1967 inging.
  2. Agenda raadsvergadering Helmond 1 april 2008