U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vluchtelingenwerk Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door E. Koolen (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2018 om 13:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vluchtelingenwerk Deurne is een onderdeel van Stichting Welzijn Deurne en vestigde zich bij aanvang in het Hofke van Marijke aan de Rembrandt van Rijnstraat 5.

Oprichting en beginperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Vluchtelingenwerk Deurne werd rond 1989 opgericht. Bij de oprichting werd het bestuur gevormd door Jan Berkers, Freddie Canters en Will van Rijsingen. Bestuursleden waren Peter de Corte, Rietje Obers en Frits de Wit.

Vrijwilligers waren Lenie de Corte, Tonny Wismans, Toon van Stiphout, Ingeborg Krook, Maria Manders, Peter Kuiper, Emilie Koolen- Motké, Rieky van den Elsen en Wout van Loon.

  • In maart 1993 stond tijdens een eetavond van de Wereldwinkel Somalië centraal. Er werd een Somalische schotel geserveerd. Deze eetavond werd georganiseerd in samenwerking met Amnesty International en de stichting Vluchtelingenwerk Deurne.
  • In 1997 werd Guus Driessen de coördinator. Daarvoor was de organisatie vooral in handen van vrijwilligers en de gemeente Deurne. Door de steeds groter wordende stroom vluchtelingen werd professionele ondersteuning noodzakelijk.
  • In april 1999 werd het tienjarig jubileum van de Stichting Vluchtelingenwerk Deurne gevierd in het Hofke van Marijke. Oudbestuursleden, medewerkers van de stichting en vluchtelingen die in Deurne woonden, kwamen bijeen voor een soort reünie. Deze laatsten zorgden voor hapjes, drankjes, muziek en dans.
  • Vanaf april 1999 was er in het gemeentehuis aan de Markt een fototentoonstelling met het thema Vluchtelingen in Nederland.
  • In december 1999 kwam Vluchtelingenwerk Deurne onder leiding van voorzitter Thédor Goossens en de bestuursleden Peter Gevaert, Gerda Blommaert, Chantal Wentholt, Annemiek Tielemans en Bets Manders.

Het werk veranderde door de jaren regelmatig. Naast de regel- en wetgeving was er ook een pakket aan activiteiten. In het begin hield men zich vooral bezig met huisvesting en ondersteuning bij juridische procedures, later kwamen daar inburgering, scholing en vrijetijdsbesteding bij.

In Deurne worden jaarlijks enkele tientallen vluchtelingen opgevangen. Vluchtelingenwerk zorgt voor huisvesting, informeert de nieuwe buren en begeleidt de nieuwkomers in hun nieuwe leefomgeving.

Hoewel de vluchtelingen in het algemeen goed opgenomen worden in de Deurnese samenleving, vertrekken veel alleenstaande vluchtelingen, die in Deurne gehuisvest worden, liever naar een grote stad. Daar hebben ze vaak hun sociaal netwerk of kunnen ze in anonimiteit verblijven.

  • In 2000 trad maatschappelijk begeleidster Sahieda Abdoel-Nirhoe toe tot het bestuur. Zij was het aanspreekpunt en probeerde er voor te zorgen dat bij de inwoners van Deurne begrip en acceptatie ontstond.

Guus Driessen was coördinator voor alle vluchtelingen. Verder was er nog administratieve assistentie en negen vrijwilligers die uit idealistische motivatie behulpzaam waren.

Schrijnende gevallen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 vroeg Deurne aandacht voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De gemeente Deurne vond dat vluchtelingen die al jarenlang in het dorp woonden en nog geen status hadden, niet zomaar uitgezet konden worden. Burgemeester Daandels deed daartoe destijds een beroep op demissionair minister Nawijn.
Hij verzocht hij de minister om voor de zogenoemde schrijnende gevallen een generaal pardon af te kondigen. In Deurne ging het om een groep van 35 personen, die tussen 1993 en 1998 hier naartoe gekomen waren.
Het ging om alleenstaande mensen uit Irak, Soedan, Somalië, Ethiopië, Kosovo, twee gezinnen uit Irak, en een familie uit Libanon. Het laatste gezin woonde al ruim negen jaar zonder enige zekerheid in Nederland, waarvan acht jaar in Deurne.
De gemeente vond het onmenselijk en onacceptabel dit Deurnese gezin terug te sturen. Volgens burgemeester Daandels was er alle reden toe om de betrokken personen op humanitaire gronden definitief in Nederland toe te laten.
Hij verzocht minister Nawijn om dit maatschappelijke probleem op korte termijn adequaat op te lossen en een eenmalige bijzondere maatregel te nemen voor deze groep mensen die behoorde tot de schrijnende gevallen.

Afghaanse Deurnenaar opent polikliniek in geboortestreek[bewerken | brontekst bewerken]

Khoshal Mokamel, afkomstig uit Afghanistan, vluchtte in 1994 met zijn vrouw Zarjan en twee kinderen naar Nederland. Ze kwamen als asielzoekers in Deurne terecht.In januari 2008 werd met de bouw van een polikliniek voor moeder en kindzorg in de provincie Laghman - in het oosten van Afghanistan - gestart. In mei van dat jaar werd de polikliniek geopend.

Enkele cijfers huisvesting statushouders[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2007 moest de gemeente,als gevolg van het generaal pardon, een aantal personen extra opvangen. Tot 2010 ging het om 55 personen. Eind 2008 waren er 29 plaatsingen gerealiseerd.

Met vrijwilligers onder beroepsmatige begeleiding werd de eerste huisvesting van de vluchtelingen in Deurne uitgevoerd.
Reguliere taakstelling 2008 voor de gemeente Deurne was: 13 plaatsingen;gerealiseerd 15 plaatsingen.
Taakstelling generaal pardon tot 2010: 55 plaatsingen; gerealiseerd 29 plaatsingen.

  • In 2011 draaide de Stichting Vluchtelingenwerk Deurne nog steeds in samenwerking met vrijwilligers. De afdeling Vluchtelingenwerk van de Stichting Welzijn Deurne werd eind van dat jaar ondergebracht in het hoofdkantoor van SWD aan de Tramstraat 2.