U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Vrouwencentrum Cactus

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de jaren zeventig van de vorige eeuw vroeg een groepje Deurnese vrouwen zich af of er ook in Deurne behoefte zou zijn aan een ontspannings- en ontmoetingsruimte voor vrouwen. Dit groepje kende elkaar van de VOS cursus (Vrouwen zich Oriënteren op de Samenleving), een cursus voor vrouwen in 1972 ontwikkelt door Krijnie Verlaan.

Op woensdag 18 januari 1978 organiseerden zij een grote vrouwenvergadering, waar een zestigtal vrouwen bij elkaar kwamen. Uit de gehouden behoeftepeiling bleek dat allen de overtuiging hadden dat er in Deurne een Vrouwencentrum moest komen.

Uit deze vrouwen werd een kerngroep van vijftien gevormd, die hard aan het werk ging om het Vrouwencentrum in Deurne van de grond te krijgen. Een centrale rol in deze kerngroep speelde onder andere Oda de Graaf-Bertels.

Op 16 februari van dat jaar werd het Vrouwencentrum officieel opgericht en kreeg de naam Cactus. De vrouwen vonden onderdak in café Het Spinneweb in de Molenstraat.

Op dinsdag 7 maart 1978 werd het Vrouwenhuis Cactus aldaar geopend. Men organiseerde tal van activiteiten. In eerste instantie waren dat koffie-ochtenden en thema-avonden. Voorbeelden van thema-avonden waren: vrouw en haar gezondheid, seksueel geweld tegen vrouwen, voorbehoedsmiddelen en abortus. Ook was er cabaret en werden muziekavonden georganiseerd. Naast deze georganiseerde activiteiten was er elke maand een open vrouwencafé-avond.

Uit de activiteiten rond vrouwenthema’s ontstonden verschillende groepen:

  • Fort (Feministische Oefengroep Radicale Therapie)
  • VOS-groepen (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving)
  • VIDO (Vrouwen in de Overgang), in deze groep was Oda eveneens trainster

In september 1978 kwam Cactus in het nieuws toen een lid van die groep bij de installatie van de vrouwelijke wethouder Nel Jacobs-Aarts haar een cactus overhandigde, als prikkel om de vrouwenbeweging te ondersteunen bij het uitvoeren van haar beleid.