U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gemeentewapen van Deurne en Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Wapen van Deurne en Liessel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het eerste wapen
Deurne en Liessel wapen.svg

Het gemeentewapen van Deurne en Liessel verviel bij de samenvoeging van de gemeente Deurne en Liessel met de gemeente Vlierden per 1 januari 1926.


Het eerste wapen, vastgesteld door de Hoge Raad van Adel, dateert van 16 juli 1817 en werd als volgt omschreven:

Een veld van lazuur (blauw) in vier gelijke stukken verdeeld met daarin in ieder vak een klimmende gouden leeuw. Het schild wordt vastgehouden door St. Willibrordus.[1]

Het tweede wapen van Deurne en Liessel met de vier leeuwen dateert van 19 juni 1896 en werd ontworpen door de Helmondse notaris August Sassen. Dit wapen bevindt zich in de frontgevel van het gemeentehuis aan de Markt in Deurne. Het wordt als volgt omschreven:

Gevierendeeld : I en IV in sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, de leeuw in het eerste kwartier omgewend, II en III in zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, gekroond en genageld van goud, de leeuw in het derde kwartier omgewend, over alles heen een hartschild van sabel, beladen met drie drielingbalken van goud en een schildhoofd van goud beladen met drie St.Andrieskruisen van keel, hetgeen het wapen van de Deurnese heren Van Doerne was.


Zie ook de artikelen over het wapen van Vlierden, het wapen van Deurne, het zegel van Deurne en het logo van de gemeente Deurne.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. In het register is geen beschrijving, alleen een tekening.