U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wasberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 7 feb 2016 om 11:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wasberg was de eeuwenoude benaming voor een gehucht, het gehucht dat we sinds 1 januari 1955 Walsberg noemen.


Ouwerling vermeldt in zijn boek Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden:

De Walsberg, geschreven meestal Wasberg, was een uitgestrekt gehucht met zeer weinig huizen. In 't Maatboek van 1630, en later nog, vindt men geregeld Wolfsberg geschreven. Het strekte zich in zijn lengte uit ongeveer van den weg naar Bakel tot den Grootenberg en was eeuwenlang geregeld nauwelijks door 12 gezinnen bewoond.[1]

Ten onrechte identificeerde Ouwerling Wasberg met het elders gelegen Deurnese toponiem Wolfsberg.

Het gehucht, mogelijk ontstaan uit een enkele boerderij, grensde aan de gronden van het Groot Kasteel, het Klein Kasteel, de watermolen aan het Haageind en de kasteelboerderij. De oudste schriftelijke vermelding van Wasberg (Wasberge) is te vinden in het hertogelijk cijnsboek van 1380. De naam Wasberg komt in de archieven met betrekking tot Deurne ook voor als Wasberch, Wasbergh en Waesberge.

Vanaf 1803, toen de naam op de Tranchotkaart als Walsberg werd geschreven, zien we de letter -l- in de naam verschijnen.

De gemeente Deurne hanteerde in haar officiële stukken tot 1955 de naam Wasberg. Ook in het archief van de oude parochie, waartoe de parochie Walsberg tot de canonieke oprichtingsdatum van de parochie op 15 december 1947 behoorde, zien we hetzelfde.

Ter voorbereiding van overgang van wijknummers naar huisnummers werd in 1949 een lijst van dorpen, gehuchten, vlekken, streken of wijken in de gemeente Deurne opgesteld, ook hier was nog sprake van parochie Wasberg.

In de lijst van 27 december 1948 met door Cees van den Broek aan B en W voorgestelde straatnamen werd voor het tracé "Van het Kasteelplein door de Wasberg tot aan de grens Bakel" nog de straatnaam "Wasbergse straat" voorgesteld. Verderop in het beslissingsproces moeten de inzichten met betrekking tot de naamgeving van het gehucht veranderd zijn want uiteindelijk werd voor het tracé Walsbergseweg als straatnaam vastgesteld.

Bij de invoering van straatnamen en huisnummers per 1 januari 1955 werd de naamgeving Walsberg definitief een feit.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volgens een telling in 1654 stonden er op dat moment 10 huizen in het gehucht Wasberg