U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Waterstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Waterstraat met links de boerderij van Fried Aarts

De Waterstraat is een straat in Vlierden.


Bij de formele instelling van straatnamen per 1 januari 1955 kreeg de Waterstraat officieel zijn naam, maar de naam bestond feitelijk al langer. In 1832 liep de Waterstraat van de Belgerenseweg tot aan de hoeve Hertsberg. Het verlengde in westelijke richting, langs de Voorste Beersdonk, heette destijds Beersdonksche Weg.

Toen de naam Waterstraat in 1955 formeel werd, werd de hele weg tussen Belgerenseweg en de Oostappensedijk, later Bij Oostappen, dus ook de omgeving van de Voorste Beersdonk, met de Waterstraat aangeduid. De Waterstraat was naast de oude Brouwhuisweg één van de twee oude verbindingen (en vermoedelijk de oudste van de twee) tussen Vlierden en Brouwhuis, parallel aan de Astense Aa. De Waterstraat was bovendien de route langs het gehucht Voorste Beersdonk en vóór midden jaren '70 de belangrijkste verbindingsroute tussen Brouwhuis en Vlierden.

Bij de aanleg van de toenmalige S24 onderging de Waterstraat een grote verandering. De weg werd in tweeën gedeeld. In plaats van een viaduct over de nieuwe weg te plaatsen, werd een alternatieve oplossing gezocht. Ten noorden van de Waterstraat werd een nieuwe weg aangelegd, de Brouwhuisweg, die de functie van de oude Brouwhuisweg door de bossen overnam en vanaf nu de kom van Vlierden met de Achterste Beersdonk verbond. De Waterstraat werd ter hoogte van de S24 door middel van een nieuwe dwarsweg, de Beersdonkseweg, met de Brouwhuisweg verbonden. Op die manier kon men ook aan de westzijde vanuit Belgeren op een doorgaande route komen. Aan de andere zijde van de S24 vormde de oude Waterstraat voortaan een doodlopende weg, en kreeg hier dezelfde naam als die van de nieuwe hoofdroute: Brouwhuisweg. Wat verder westelijk takte de nieuwe Brouwhuisweg op de oude Waterstraat aan, waarbij het laatste deel van de Waterstraat vanaf toen als onderdeel van de nieuwe Brouwhuisweg door het leven ging. De naam Waterstraat is daardoor alleen ten oosten van de S24 bewaard gebleven.

Bewoners van de Waterstraat en Beersdonkseweg in 1955
Hoofdbewoner Oude adres Nieuwe adres
Zwaan, van der Wilhelmus Th. V.89 Waterstraat 4
Tilburg, van Hendrikus V.90 Waterstraat 4
Kusters, Marinus H. V.91 Beersdonkseweg 4
Bevers, Daniël H. V.92 Beersdonkseweg 2
Aarts, Godefridus V.93 Waterstraat 8
Jacobs, Johannes V.94 Waterstraat 9
Verberne, Wilhelmus V.95 Waterstraat 11
Rooij, van Arnoldus V.96 Waterstraat 15