U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wielerbaan aan de Zeilbergseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Wielerbaan (Zeilbergseweg))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto gemaakt in 1933 op de wielerbaan aan de Zeilbergseweg. Bestuurslid Wim Schiks overhandigde bloemen, geplukt uit de tuin van het ouderlijk huis, aan de winnaar van een baanwedstrijd.
Foto collectie Peter Schiks

Tussen Deurne en Zeilberg lag, ter hoogte van de huidige Swalm, in de jaren '30 van de 20e eeuw gedurende enkele jaren een heuse wielerbaan.


Deze zandbaan lag ongeveer ter hoogte van de huidige adressen Swalm 10 12 en 14. De zandbaan van wielerclub De Deurnese Doortrappers was 180 meter lang, had geen verhoogde bochten en er was geen sprake van planken of cement, maar zand. Het publiek stond gewoon achter de palen die de ovale baan afbakenden.

Deze tak van de wielersport was in de jaren '30 van de 20e eeuw populair in Oost-Brabant. In die tijd had men in verschillende Brabantse plaatsen een zandbaan aangelegd. Deurne beschikte over enkele goede baanrenners zoals Jos Strijbosch, Domus Evers uit Liessel, Lau van Dijk, Harrie van Gog en Lambert van Doorne.

In 1933 vroeg kastelein en timmerman Toon van Moorsel aan de gemeente Deurne vergunning om daar tijdens de wedstrijden flesjes bier en limonade te verkopen. De burgemeester wees hem erop dat zo'n vergunning rechtstreeks bij de commissaris van de koningin moest worden gevraagd.

In De Zuidwillemsvaart van rond 1934 werd van enkele op deze wielerbaan verreden wedstrijden verslag gedaan.[1]

Tot omstreeks 1985 lag er op de plaats van de adressen Swalm 1 en 3 nog een fietscrossbaan, die later gehalveerd werd en tenslotte helemaal verdween.


Bronnen, noten en/of referenties