U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wilhelmus Antonius Joseph Berkers (1936-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmus Antonius Joseph Berkers
09.895 - uitsnede.jpg
Uitsnede
Foto: collectie Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Antonius Joseph Berkers
Roepnaam Wim
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 20 januari 1936
Overl.plaats Eindhoven
Overl.datum 12 december 2011
Partner(s) Elisabeth Scheepers
Beroep(en) kantoorbediende, kassier, klerk, muzikant, winkelier, componist
Stamboom.png Berkers

Wilhelmus Antonius Joseph (Wim) Berkers (1936-2011) was een muzikant, succesvol zakenman en producer.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Wim was een zoon van de sigarenmaker Martinus Berkers (1898-1981) en Antonetta Jacobs (1900-1968), een neef van Willy Berkers en een kleinzoon van Wilhelmus Berkers (1858-1938).

Hij huwde met Elisabeth (Betty) Scheepers. Uit dit huwelijk werden drie zonen geboren:

  1. Marco,
  2. Oscar,
  3. Sander.

GEB[bewerken | brontekst bewerken]

Wim begon zijn carrière op 5 oktober 1953 als kantoorbediende bij het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf in Deurne. Hij bracht het daar tot de rang van kassier. Muziek was echter zijn grote passie en speelde toen ook al in diverse orkesten.

Op 1 september 1961 verliet hij het GEB: "Ik wil muziek gaan maken" zei hij. Hij was toen goed twintig jaar en durfde het risico aan. Zijn opvolger werd Piet van Bree die per 1 november 1961 bij het GEB in dienst trad.

Muzikant[bewerken | brontekst bewerken]

Het lukte met de muziek. De engagementen kwamen binnen en al snel was hij met zijn gezelschap „The Silvano's"[1] dagelijks op de podia in Nederland, Duitsland en Zwitserland te vinden. Daarnaast begeleidde hij artiesten in casino's en dergelijke. Zelf speelde hij in die tijd piano en leerde overal maar waar te leren viel, zoals bij Franciscus (Frans) van Abeelen (1895-1963), bij de Philips-harmonie waar hij hobo leerde bespelen, bij Claassen in Eindhoven waar hij de piano leerde beheersen en bij professor Strietman. Hij leerde muziek lezen, een kennis die voor hem een tweede natuur was geworden. Hij speelde in diverse dansorkesten maar beleefde zijn grootste succes met "The Silvano's" waarmee hij in 1968 een aantal maanden optrad op de Curacaosche eilanden. Die trip was toen georganiseerd door Tonny Schifferstein.

Zakenman[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalige Muziekcentrum Wim Berkers aan de Harmoniestraat in Deurne

Naast pianist en componist was Wim vooral ook zakenman. Hij opende in de winkelruimte van zijn ouderlijk huis aan de Stationsstraat 87 en later aan de Harmoniestraat zijn muziekwinkel, Muziekpaleis Wim Berkers. Hij schreef zelf ook muziek en had derhalve op hetzelfde adres ook een muziekuitgeverij onder de naam Solo Music.

Medio 1967 begon hij, samen met zijn collega muzikant en zakenpartner John Geerts uit Gemert, in de Stationslaan de BeGe Studio. In die studio componeerde, arrangeerde, organiseerde en verkocht Wim Berkers muziek en muzikale prestaties. In de studio aan werden onder andere producties gemaakt met de „Migra's", Dries Holten (Andres) maar ook werden daar bijvoorbeeld langspeelplaten gemaakt zoals met het kinderkoor van Theo Driessen en, later, met het Stedelijk Helmonds Concertkoor.

De studio aan de Stationslaan werd in 1977 door hem verlaten en werd er in voorkomende gevallen voortaan gebruik gemaakt van een moderne studio in Heemstede.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

"The Rhythm Kings" met Jan van den Acker (trompet), Dré Holtappels (drums), ? van Wees (Clarinet) en Wim Berkers (Piano).
Foto collectie Petra van Leunen
Bronnen, noten en/of referenties
  1. In historische kranten ook wel als "The Sylvano's geschreven