U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Willig

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willig
Naam Willig
Dorp Brouwhuis
Aanleg ca 1800
Opheffing ca 2000
Besluit vaststelling 8 april 1965 (wrs.)
Boerderij Willig 8, foto gemaakt op 21 januari 1984.
Klik op het icoon voor meer informatie.

De Willig is een voormalige straat in Vlierdens Brouwhuis die sinds 1965 deze naam droeg. Tussen 1955 en 1965 heette de weg 2e Heibloemweg.


De weg werd aangelegd in de late 18e of vroege 19e eeuw, toen een start werd gemaakt met de ontginning van het heidegebied ten noorden van de vroegere Heitveldweg tot Nieuwe erven. De dwarswegen kregen de namen 2e, 3e en 4e Heibloemweg. De 1e Heibloemweg stond daar haaks op.

Reeds vóór de overgang van het gebied van de gemeente Deurne naar de gemeente Helmond, per 1 januari 1968, kregen de straten nieuwe namen. De 2e Heibloemweg werd vanaf 1965 Willig genoemd. De straatnaam Willig werd waarschijnlijk, net als Baleman, vastgesteld bij besluit van B & W van Deurne van 8 april 1965.[1]

De weg werd omzoomd door eiken en bleef tot de opheffing bij de aanleg van het Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant een zandpad. Bij de herstructurering van het gebied ten behoeve van de aanleg van het bedrijventerrein werd de Willig omgevormd tot fietspad en direct westelijk naast de Willig een nieuwe weg, de Korendijk, aangelegd. De enkele rij eikenbomen tussen de Korendijk en de vroegere Willig bleef als beplanting in de berm tussen de weg en het fietspad bewaard.

De kruising van Willig en Heitveldweg, waar de boerderij Willig 8 lag, lag exact waar zich nu de kruising Korendijk-Speltdijk bevindt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. H.J.M. Kattestaart - Helmondse straatnamen, III in De Vlasbloem, historisch jaarboek voor Helmond 1984, blz. 86-87 geeft aan dat deze straatnaam is vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad van Deurne van 23 december 1953, hetgeen onjuist is.