U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Windmolen van Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Volksvriend
MolenLiessel.jpg
Locatie Hoofdstraat 30, Liessel
Gebruik graanmolen
Start bouw 1903
Gereed 1903
Monument status Rijksmonument

De huidige windmolen van Liessel is een in 1903 gebouwde ronde stenen beltmolen aan de Hoofdstraat te Liessel, die gebruikt wordt als korenmolen. De molen draagt de naam De Volksvriend.


Peter Gitzels, in Liessel bekend als de mulder, liet deze beltmolen in 1903 bouwen aan de toenmalige Schoolstraat, de huidige Hoofdstraat. Deze molen werd daarom ook wel Gitzels-molen genoemd. Deze molen, met wieken van een spanwijdte (vlucht) van 26 meter, was hoger en breder dan de oude molen van Liessel. De molen heeft twee paar maalstenen, waarvan er een is ommanteld. De aanleg van de belt kostte 25 gulden. Regionaal is dit een van de jongste molens.

Op 27 mei 1919 verkocht Peter Gitzels de molen aan zijn zoon Piet Gitzels. Lange tijd was Johan Vullings als molenaarsknecht bij hem in dienst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het najaar van 1944, werd de molen door oorlogshandelingen beschadigd. In 1946 volgde herstel waarbij werd gebruik gemaakt van onderdelen van de onttakelde stenen beltkorenmolen uit Bergeijk. In de molen zijn een maalkoppel, molensteen en een koppel 17der blauwe stenen aanwezig; alleen het eerstgenoemde koppel is maalvaardig.

Na de oorlog werd de molen verkocht aan de molenaarsfamilie Van Deursen.
Louw van Deursen verkocht de molen in 1966 voor 45.000 gulden aan gemeente Deurne, die op zich nam deze geheel te restaureren.

In 1970 werd de molen grondig gerepareerd en maalklaar gemaakt.

Vanaf 1972 wordt de molen bediend door vrijwillige molenaars.

  • Op 7 september 1972 werd Antoon Fransen (1942-1998) uit Neerkant aangesteld als vrijwillig molenaar van de gemeente Deurne.
  • Cor Rakels was van 29 juli 1981 tot 6 oktober 1996 vrijwillig molenaar.
  • Piet Meulendijks uit Asten was molenaar van 6 oktober 1996 tot zijn overlijden op 11 april 2016.
  • Vanaf april 2016 wordt de molen bediend door Peter van Rongen, die Piet Meulendijks al assisteerde vanaf 2012.

In 2010 vond er weer een renovatie plaats, waarbij ook het mechanische binnenwerk meegenomen en gedeeltelijk vernieuwd werd.

De molen, waarop nog regelmatig wordt gemalen, is doorgaans op donderdag en op zaterdag te bezoeken. Er worden ook regelmatig rondleidingen verzorgd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]