U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

De oude molen van Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oude molen van Liessel op een ansicht van 1898.
foto collectie Harrie Martens

De oude molen van Liessel was een stenen beltmolen, als oliemolen gebouwd, van het type buitenkruier- grondzeiler en werd in 1866 opgericht.


Johannes de Kinderen liet de molen bouwen op een perceel genaamd Eikelhof, gelegen aan de Oude Molenweg op het tegenwoordige adres Oude Molen 10a. De bouw van deze molen was aanleiding voor de gemeente om na te denken over verplaatsing van de zogenaamde heimolen.

In 1880 werd de molen verkocht aan de in Venray geboren en wonende molenaar Jan Gitzels.

In 1902 nam zijn zoon Piet de molen over. Deze werd in 1896 een flink stuk verhoogd (opgevijzeld) en van een belt voorzien. Op de foto uit 1898 is dit goed te zien. Vóór die tijd kon men bij rustig weer niet malen, omdat de wieken te weinig wind vingen. In de molen werd zowel graan gemalen als olie geslagen. Aanvankelijk werd er veel meer olie geslagen dan graan gemalen. In 1903 liet de molenaar aan de toenmalige Schoolstraat een grotere graanmolen bouwen.

De oude molen, ook later als zodanig steeds aangeduid, en het daarbij gelegen huisje bleven nog eigendom van de familie Gitzels. De molen is nog tot ongeveer 1930 als oliemolen in gebruik gebleven. Daarna kwam deze stil te staan en verviel geleidelijk. Uiteindelijk liet de in 1948 eigenaar geworden Willem Friesen in 1968 de laatste resten slopen.
De boerderij nabij de molen is lange tijd bewoond door de familie Rijnders.

De molenstenen zijn bewaard en liggen bij de inrit van Hazeldonkseweg 2, waar eens Jan Sleegers, de sloper van de molenrestanten, woonde. Op de plaats waar eens Liessels oude molen stond woont nu (2010) de familie Gielen-Bellemakers, het adres is Oude Molen 10A.

Bezig met het laden van de kaart...