U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Winkelcentrum De Wolfsberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Wolfsberg (winkelcentrum))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrumplan Wolfsberg

Wolfsberg is een door Hurks Vastgoedontwikkeling uit Eindhoven ontwikkeld en gerealiseerd winkelgebied in het centrum van Deurne.


Na bijna tien jaar discussie nam de gemeenteraad op 27 april 2004 de beslissing dat het plan door kon gaan. Direct daarna, op 1 mei, begon men met de sloop van jongerencentrum Den Deel. Het merendeel van dit winkelgebied met 170 appartementen, 10.000 m² winkeloppervlak, een nieuw onderkomen voor dans- en muziekschool Rick, een nieuwe accommodatie voor de Koninklijke Harmonie Deurne en het Cultuurcentrum Martien van Doorne werd in 2008 gerealiseerd.

Tijdens een feestelijke (koop)zondag op 19 september 2010 werd het nieuwe winkelcentrum officieel door burgemeester Daandels geopend. Daarvoor moesten onder meer het oude winkelcentrum De Martinet, muziekhandel Berkers, de openbare bibliotheek, de harmoniezaal en het sociaal-cultureel centrum De Vierspan worden afgebroken.

Uitgangspunt voor de stedenbouwkundige opzet was het herstel van de vroegere straatwanden van Martinetstraat en De Wever en de creatie van een nieuwe winkelstraat, haaks op De Wever, met de nieuwe naam Torenstraat. Deze straat ligt ter plaatse van een vroeger voetpad tussen Harmoniestraat en De Wever. Tevens werd het plein voor de vroegere bibliotheek gehandhaafd, dat de naam Wolfsberg kreeg. De vroegere Hogeweg, onder bebouwing verdwenen in de jaren zestig, werd niet hersteld.

Tot aan het einde van de zestiger jaren van de twintigste eeuw bestond dit gebied uit akkers, die deel uitmaakten van het akkercomplex de Deurnese Akker op de dekzandrug de Wolfsberg.

De eerste winkels in het nieuwe winkelgebied werden eind 2006 geopend, namelijk Albert Heijn en Etos. In 2007 volgden onder meer de Brunawinkel en Intertoys. Tevens werd gestart met de bouw van de tweede fase aan de westzijde van het plein Wolfsberg, op de plek van de vroegere Vierspan. In 2009 werd dit gedeelte, inclusief het Cultuurcentrum Martien van Doorne en een parkeergarage opgeleverd, waarna de bouw van de laatste fase begon. Deze omvat een bouwblok aan de noordzijde van De Wever, waarin onder meer C&A gevestigd is.

De foto's op deze pagina zijn van de afkomstig van Luuk Keunen en Harold van der Burgt. Klik op een foto voor meer informatie.