Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Tot nader bericht zijn alle bijeenkomsten in het heemhuis opgeschort.
11 april 2010 - DeurneWiki 10 jaar - 11 april 2020

Yad Vashem-onderscheiding

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorzijde Yad Vashem medaille

Yad Vashem medaille is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan niet-Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden hebben geholpen met onderduiken, ontkomen en overleven.


Jad Wasjem (Hebreeuws: יד ושם) (in Nederland meestal geschreven als Yad Vashem) is een onderscheiding waarbij aan de decorandus naast de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren ook een medaille en een oorkonde wordt uitgereikt. In Yad Vashem, de nationale Israëlische gedenkplaats, wordt de naam van de gedecoreerde in een plaquette aangebracht aan een speciaal voor dat doel gebouwde eremuur.

De uit Jeruzalem afkomstige kunstenaar Nathan Karp heeft op symbolische wijze de woorden uit de Talmoed uitgebeeld: "Diegene die een mensenleven redt, heeft de gehele mensheid gered".

Tussen 1953 en 2009 werden over de hele wereld meer dan 22.000 mensen uit 44 landen als 'Rechtvaardige' door Yad Vashem erkend, waaronder 4.947 Nederlanders. Yad Vashem-gedecoreerden uit de gemeente Deurne zijn terug te vinden via Categorie:Yad Vashem-onderscheiding.

Regelmatig worden burgers postuum geëerd met deze onderscheiding.

Literatuur[bewerken]

"Rechtvaardigen Onder De Volkeren", Nederlanders met een Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan joden, NL-versie april 2005, uitgeverij L.J. Veen

Dit boek bevat in alfabetische volgorde de namen van de mannen en vrouwen, gevolgd door eenvoudige korte persoonlijke geschiedenissen. Het is in de eerste plaats een eerbetoon aan die individuele Nederlanders en verzetsgroepen die tijdens de donkere oorlogsjaren geprobeerd hebben joden te beschermen.

Externe link[bewerken]

Website Yad Vashem Nederland