U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Ziekenhuis Deurne moet blijven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bakker Victor Schiks overhandigt de taart aan minister Til Gardeniers.
foto collectie Martien van Hooff

Ziekenhuis Deurne moet blijven was een actiegroep met als doel behoud van het ziekenhuis voor Deurne.


Op 8 juli 1982, vlak voor de vakantie, was door minister Gardeniers het plan bekend gemaakt dat er maar liefst 25 ziekenhuizen in Nederland gesloten moesten worden. Eén ervan zou het ziekenhuis van Deurne zijn. Op zaterdag 7 oktober 1982 trokken ruim 15.000 mensen, voorstanders van behoud van het Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne, door de straten van Deurne om te demonstreren tegen de plannen van minister Gardeniers. Men was kwaad op onze Til (Gardeniers), de vrouw, die ooit in Deurne had gewoond en het ziekenhuis in haar vroegere woonplaats wilde sluiten. Carel Ververs schreef voor deze gelegenheid het lied Lieve Til. Deze manifestatie, georganiseerd door een burgercomité Actie behoud ziekenhuis en opgeluisterd door muziekkorpsen uit de ruime omgeving, werd een overweldigend succes. Er werden 42.000 handtekeningen aangeboden aan de burgemeesters van de gemeenten Asten, Bakel en Milheeze, Deurne en ook Meijel.

In juli 1982 telde dit ziekenhuis 153 bedden met bijna 400 werknemers. Sluiting zou dus niet alleen een aanslag op de gezondheidszorg zijn, maar tevens een ramp voor de werkgelegenheid in de omgeving. Wat vooral behoorlijk stak was het feit, dat Deurne volledig voldeed aan de normen van het ministerie wat betreft het aantal bedden op het totaal aan inwoners in het (grote) verzorgingsgebied.

Op 26 oktober 1982 vertrokken actievoerders met drie bussen en een vrachtwagen vol met toneelattributen naar Den Haag. Bakker Victor Schiks bood minister Gardeníers van Volksgezondheid een uit marsepeinen chocolade nagebouwd ziekenhuis van Deurne aan. Tevens werd aan de minister 90.000 handtekeningen overhandigd om de dreigende sluiting van het ziekenhuis te voorkomen. Deze werden door zes wandelaars vanuit Deurne naar Den Haag gebracht. Bovendien werd het toneelstuk Ereschuld door de eeuwen heen opgevoerd voor het ministerie door theatergroep Waterteejater, aangevuld met diverse KPJ'ers.

Bronnen, noten en/of referenties