U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zorgcentrum Het Rijtven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Rijtven is een zorgcentrum voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten van de Stichting ORO aan de Helmondseweg in Deurne.


Ontstaan

Het zorgcentrum is rechtstreeks voortgekomen uit de zorg die eind jaren 1950 geboden werd door de Missiezusters Franciscanessen van de Heilige Antonius te Asten. Zij namen toen de zorg op zich voor een vijftal zwakzinnigen, waaronder Antonet Aarts (1950-1999). Zij vestigden zich in een oud schoolgebouwtje in Ommel. Eén van de verpleegkundigen van het eerste uur was de Deurnese zuster Renata.

Deze zusters leidden ook het Leonardushuis te Beek en Donk en toen dat te klein ondoelmatig werd kochten zij in 1963 van Staatsbosbeheer een bosperceel van 18 hectare genaamd 't Rijtven nabij café De Barrier in het Zandbos.
De bouwwerkzaamheden op dit terrein werden door aannemer Van Bree uit Someren uitgevoerd en de architect van de heer Hansen uit Rosmalen. Op 6 oktober 1969 werd van het nieuwe complex het het eerste gebouw, de huidige Biekorf, betrokken. Aanvankelijk zou het geheel 't Rijtven gaan heten maar omdat deze locatie organisatorisch verbonden was met het Leonardushuis in Beek en Donk werd toch gekozen voor de naam Leonardushuis. Later werd deze naam alsnog vervangen door 't Rijtven.
In januari 1974 werd de Stichting Het Rijtven bij notariële akte opgericht.

Uitbreidingen

In 1976 kwamen er twee nieuwe gebouwen op het Rijtven-terrein: een kloostergebouw, het "zustershuis" (nu De Terp) en een administratief gebouw met woonfaciliteiten (nu De Waag).

In 1977 werd een tweede paviljoen geopend (nu De Bussel) en kwamen de bewoners uit Beek en Donk naar Deurne.

Buitenhuizen

In de loop der jaren kwamen er verschillende buitenhuizen bij, die nauw gelieerd waren aan Het Rijtven, zoals in Bakel en in de Stationslaan 15-17 in Deurne (1981), in Asten (1982) en de Romeinstraat 28 (1987).

Leiding

Vanaf 1977 was de algehele leiding in handen van dhr. Albert van Duursen (1935-1988). Na een interimperiode van negen maanden met dhr. G. Moussault en 9 maanden met dhr. F. van Gorp werd per 1 september 1988 dhr. P. Bekkers de nieuwe direkteur. Dr. Maas droeg in 1977 de medische leiding over aan de kinderarts dr. H. van der Heijden. Later nam dr. E. Kooijman waar op het Rijtven en na zijn vertrek was de leiding in handen van dr. Hoedemakers.

Kinderboerderij

Met gulle steun van de Deurnese bevolking werd in 1980 de kinderboerderij 't Gemeijnt gerealiseerd. Het beheer daarvan werd ondergebracht bij de daartoe opgerichte Veraartstichting.

Straten

Op 2 november 2004 werden op het ORO-terrein de volgende straatnamen vastgesteld: Heertgank, Het Erf, De Loop, Den Dreef en Het Gebint.